Bojkot iz RS-a: Otkazana za danas najavljena sjednica Vijeća ministara BiH

6
Radiosarajevo.ba
Bojkot iz RS-a:  Otkazana za danas najavljena sjednica Vijeća ministara BiH
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Po nalogu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije odgođena je za danas, 29. jula zakazana 43. sjednica Vijeća.

"O novom terminu održavanja sjednice javnost će biti pravovremeno informirana", objavljeno je na službenoj web stranici Vijeća ministara BiH, javlja Fena.

Podsjećamo, posljednja sjednica Vijeća ministara BiH održana je 22. jula, samo dan prije nego što je Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo dopune o Kaznenom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Odluka na web stranici Vijeća ministara - undefined

Foto: Printscreen: Odluka na web stranici Vijeća ministara

Otkazivanje sjednice Vijeća ministara također dolazi i nakon otkazivanja dvije sjednice u utorak, sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ali i sjednice Doma naroda BiH. 

Ovo je za javnost u BiH očekivan scenariji zbog najavljenog bojkota stranaka iz eniteta RS da učestvuju u radu državnih institucija.

Dogovor o tom koraku postignut je u ponedjeljak poslijepodne na sastanku predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS.

Kako je navedeno, povod za to okupljanje u Banjoj Luci bila je odluka Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida koji je od jučer stupio na snagu.

Među pet zaključaka sa sastanka na kojem je prisustvovao i Milorad Dodik, izdvaja se onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije