Bodonyi: Nećemo prestati s udarima u Siriji i Iraku

Fena
Bodonyi: Nećemo prestati s udarima u Siriji i Iraku
Ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi kazala je danas da su u terorističkom napadu u svjetski poznatom francuskom gradu Nici tokom obilježavanja Nacionalnog dana na barbarski način napadnuti ljudi.

Podvukla je da je "Francuska očekivala ove napade i zna da će ih biti još, međutim to ovu zemlju neće spriječiti da se i dalje bori za slobodan svijet, za svijet jednakih odnosno za prave francuske vrijednosti".

"Francuska je pogođena, ali ostaje jaka. Jučer, 14. jula, na vojnoj paradi pokazana je francuska sila. Tako da će Francuska sada koristiti svoju silu kako bi se borila protiv ovoga", istaknula je Bodonyi, obraćajući se novinarima u Sarajevu.

Podsjetila je da je Francuska od početka angažirana u borbi na terenu u Iraku i Siriji, zbog čega je i meta terorista, ali u tome nije sama.

"Mi smo suočeni sa svjetskim ratom, ali Francuska će nastaviti udare i u Siriji i Iraku na mjestima gdje napada terorističke centre. Nećemo prestati s ovim udarima i nećemo podleći onome što teroristi žele", rekla je Bodonyi. 

Naglasila je da je danas u Francuskoj Dan žalosti, kazavši da je predsjednik Francuske François Hollande proglasio da se stanje hitnosti produžava, te da se proglašava žalost u cijeloj zemlji od subote, 16. jula, do ponedjeljka, 18. jula.

Zahvalila je na saučešćima koja su uputili brojni predstavnici bh. vlasti, ali i Islamske zajednice u BiH, posebno ističući da je upravo saradnja o suštinske važnosti za borbu protiv terorizma koja mora biti stavljena na viši nivo, "jer granica u toj borbi nema granica te je od suštinske važnosti zajednički se nastaviti boriti".

Kazala je da za sada nema podataka da ima stradalih bh. državljana u terorističkom napadu u Nici, ali je pozvala sve iz BiH koji strahuju za članove svojih porodica da kontaktiraju broj Krizne jedinice za ove slučajeve koji se nalazi na web-stranici Ministarstva za vanjske poslove.

Također, dodala je, da je istraga o porijeklu teroriste u toku te stoga još uvijek nema potvrđenih  informacija, zbog čega do tada zvanično nemaju namjeru govoriti o kome se radi, ali se tačne informacije očekuju uskoro.

Na pitanje novinara da su Ambasadi Francuske u BiH upućene prijetnje, Bodonyi je kazala da nije bilo nikakvih posebnih prijetnji, ali je Ambasada u stalnom kontaktu sa sigurnosnim i obavještajnim agencijama u BiH kojima je zahvalila na brzom djelovanju.

"Odmah nakon ovog događaja pojačane su zaštitne mjere oko diplomatskog predstavništva u Sarajevu", navela je francuska ambasadorica u BiH.  

Najmanje 84 osobe su poginule i više od 100 povrijeđeno u napadu. Napadač je prvo pucao iz vatrenog oružja, a potom kamionom uletio u masu ljudi koji su u Nici gledali vatromet povodom proslave Nacionalnog praznika, 14. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije