Blokirat ćemo državne institucije i puteve između Federacije i RS-a

Fena
Blokirat ćemo državne institucije i puteve između Federacije i RS-a
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Nakon što je veliku buru reakcija u bosanskohercegovačkoj, ali i regionalnoj javnosti izazvala velika akcija SIPA-e u Orašju, danas su najavljeni i novi protesti ovim povodom.

Naime, Vijeće branitelja u Federaciji BiH, koje okuplja veliki broj boračkih i braniteljskih udruženja oštro je osudilo hapšenje deset pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane u Orašju, te je zatražilo njihovo hitno puštanje na slobodu.

Iz ovog Vijeća su kazali kako je nedopustivo hapšenje osoba koje su najzaslužnije za odbranu Posavine od velikosrpske agresije, te dodaju kako su nalozi za hapšenje i kaznene prijave protiv onih koji su branili BiH "proizvoljni, nezakoniti i nelegitimni".

Nedopustivo je i "mlako postupanje" svih državnih organa u BiH i RH, koji uhapšenima ne nude nikakvu pomoć osim verbalne podrške, navodi se dalje u saopćenju, u kojem se traži i oslobađanje uhapšenih.

"Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima Vijeća branitelja odmah ili najkasnije u roku od tri dana, poduzet ćemo mjere koje će biti usmjerene prema RS, od kojih će jedna od mjera biti blokada svih magistralnih i regionalnih puteva koji vode iz FBiH prema RS-u, te blokada državnih institucija BiH koji udovoljavaju zahtjevima RS-a", navodi se u priopćenju za javnost Vijeća branitelja u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije