Blokirano imenovanje generala Oružanih snaga BiH. Zastupnici HDZ-a napustili sjednicu

2
Radiosarajevo.ba
Blokirano imenovanje generala Oružanih snaga BiH. Zastupnici HDZ-a napustili sjednicu
Foto: OSBiH / Komisija za odbranu i sigurnost BiH

Radi nedostatka kvoruma, prekinuta je sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Ova informacija u srijedu, 20. decembra, plasirana je putem Službe za informisanje državnog parlamenta.

Portal Istraga piše da su “zastupnici HDZ-a BiH u Komisiji za odbranu i sigurnost PS BiH napustili sjednicu Komisije kako bi blokirali usvajanje odluke o imenovanju generala Oružanih snaga BiH koju je prethodno usvojilo Predsjedništvo BiH".

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Podsjetimo, zamjenik ministra odbrane BiH brigadir Slaven Galić uputio je nedavno predsjedateljici Vijeća ministra BiH Borjani Krišto dopis u kojem ukazuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o odbrani BiH i Zakonom o službi u Oružanih snaga BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Prije mjesec dana NATO i EUFOR uputili su novo pismo ministru odbrane Zukanu Helezu, i njegovim zamjenicima Aleksandru Goganoviću i Slavenu Galiću, te ih upozorili da je kašnjenje u imenovanju od 19 mjeseci nedopustivo, te da predstavlja presedan.

NATO i EUFOR, podsjetimo, u nekoliko navrata do sada su upozoravali na činjenicu da je postojećem generalskom zboru mandat istekao još u martu prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije