Blizu 500 migranata premješteno na Vučjak: Bišćani sutra protestuju

Radiosarajevo.ba
Blizu 500 migranata premješteno na Vučjak: Bišćani sutra protestuju
Foto: AA / Velika akcija u USK

Nekoliko stotina migranata od jučer je izmješteno na novu lokaciju Vučjak, desetak kilometara udaljenu od središta Bihaća.

UN o izmještanju migranata u Bihaću: Nova lokacija nije za sjemštanje ljudi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUPUSK) na taj način provodi Odluku Gradskog vijeća Bihać i Kantonalne operativne grupe o izmještanju migranata i izbjeglica koji su boravili oko Privremenog prihvatnog kampa "Bira", ili su nelegalno bili smješteni  u određenim privatnim i napuštenim objektima, piše Fena.

Novi detalji akcije specijalaca u USK: Pronađena 282 migranta, 4 policajca povrijeđena

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić rekao je da je blizu 500 migranata premješteno iz Bihaća na lokaciju Vučjak i da su tom prilikom četiri policajca lakše povrijeđena. 

"Četiri naša policijska službenika lakše su povrijeđena, a jedan migrant je prilikom izmještanja ugrizao našeg policijskog službenika. U ovim trenucima stanje je pod kontrolom i nemamo više problema u smislu njihovog ponašanja", izjavio je Kljajić za N1, prenosi Srna.

On je naveo da je bilo pokušaja migranata da se vrate u Bihać, ali da su te grupe presretnute i vraćene na Vučjak.

Policija Unsko-sanskog kantona spriječila je migrante da se sa lokaliteta Vučjak vrate u Bihać. 

"Izmjestili smo ljude koji su boravili u malim šatorima na javnim površinama u gradu bez ikakvih uslova, ili su bez identifikacijskih dokumenata iznajmljivali privatni smještaj. Tu je i određena grupa ljudi za koje smo utvrdili da su skloni incidentnim situacijama, odnosno narušavanju javnog reda i mira. Na lokaciji Vučjak obezbijeđeni su im šatori, voda, prehrambeni obroci  i sanitarni čvor, što na prethodnim boravištima nisu mogli ni zamisliti", rekao je glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Kljajić je istakao i da je Crveni krst obezbijedio migrantima hranu i vodu.

Šiljdedić je dodao i kako policijski službenici u potpunosti nadziru situaciju u smještajnom prostoru na Vučjaku, te da ne dozvoljavaju ovim licima povratak u centar grada.

"Sve smo ovo uradili zbog poboljšanja sigurnosne situacije, jer smo u posljednjih nekoliko dana imali niz incidentnih situacija sa stranim državljanima bez identifikacijskih dokumenata. Donekle nam problem stvara to što prostor nije ograđen, pa se neki od migranata i izbjeglica pokušavaju vratiti u gradsko središte. Policijski službenici su im to onemogućili i vratili ih u smještaj na Vučjaku", kazao je Šiljdedić.

Građani Bihaća posredstvom društvenih mreža za sutra najavljuju velike proteste na Gradskom trgu u Bihaću, iako to okupljanje nije prijavljeno Policijskoj upravi u Bihaću. Kao razlozi protestnog okupljanja navedeni su narušena sigurnosna i zdravstvena situacija u gradu, te ignorantski odnos nadležnih državnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije