Bivši visoki predstavnik u BiH: Dodik, Izetbegović i Čović su prošlost

3
Radiosarajevo.ba
Bivši visoki predstavnik u BiH: Dodik, Izetbegović i Čović su prošlost

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch bio je gost televizije N1 gdje je izjavio da su Dodik, Čović i Izetbegović su prošlost, ali i da "Ustav BiH ne dozvoljava ništa što Dodik pokušava da uradi" te da te njegove najave treba zanemariti.

Za N1 Petritsch je komentarisao i murale ratnim zločincima u Bosni i Hercegovini i regionu te je kazao da je i on širom bivše Jugoslavije vidio takve murale.

“Vidio sam mural ratnog zločinca Praljka u Hrvatskoj, u BiH Mladića i Karadžića, i u Srbiji takođe. Vjerujem da se treba zauzeti regionalni pristup od strane civilnog društva. Možda se sjećate da sam ja uveo koncept odgovornosti u BiH. Morate preuzeti odgovornost, dakle civilno društvo mora, zato što se ova politika u BiH ne uklapa u 21. vijek. Inicijative civilnog društva poput one u Srbiji su vrlo važne i isto to očekujem i u BiH“, komentarisao je za N1.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Dodao je kako smatra da će političari u BiH, poput Dodika kako je istakao, koji ne mogu riješiti probleme, postepeno nestati.

“Takođe, bit će optuženi za masovnu korupciju i bogaćenje i smatram da trebaju postojati inicijative. Moramo raditi za budućnost BiH. Dodik, Čović i Izetbegović su prošlost, oni pripadaju prošlosti BiH“, podcrtao je.

“Vlast Dodika, Čovića i Izetbegovića nije jaka”

Rekao je da jesu i dalje na vlasti, ali da njihova vlast nije jaka.

“Ona je onoliko jaka koliko građani BiH dozvole da bude. Ovdje apelujem na Hrvate, Srbe i Bošnjake da udruže snage, jer šta je tu zapravo problem? U proteklih 25 godina uprkos milijardama ulaganja iz Evrope, nema nikakvog napretka za građane. Još se sjećam 2014. kada su se desili protesti u BiH i tadašnjeg slogana ‘Gladni smo na tri jezika’. Morate vidjeti da napredak dolazi kroz ekonomiju i promjenu mentalnog sklopa“, naglasio je Petritsch za N1.

Za N1 je govorio i o visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

“Schmidt ima važan zadatak”

“OHR-u ponestaje potencijala, nema ulogu u odlučivanju o budućnosti BiH. Schmidt ima vrlo važan zadatak u tom smislu, a to je da sa OHR-om dođe do zaključka da se pobrine da uspjesi OHR-a u proteklih 25 godina budu podržani i da se ne dovode u pitanje od strane Dodika i drugih, to je najvažnija stvar. Druga najvažnija stvar je da podrži reforme Izbornog zakona. Tu Schmidt ima važan zadatak. U nedjelju ću se sastati sa Schmidtom u Beču i razgovarat ćemo o svim pitanjima, kao i o ulozi OHR-a u BiH“, istakao je.

Petritsch je rekao i da bonske ovlasti ne mogu BiH pretvoriti u evropsku državu.

“Ljudi koji vjeruju u BiH nekako su se nadali bonskim ovlastima, ali bonske ne mogu pretvoriti BiH u evropsku državu. EU je najvažniji partner, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji mogu to ostvariti. Treba se fokusirati na EU i reći im: ‘Slušajte, radite li dovoljno za nas?‘”, rekao je.

Bivši visoki predstavnik u BiH je naveo i da je potrebno raditi na “evropeizaciji građana BiH” te podcrtao važnost stvarne saradnje između naroda u BiH koji misli isto, odnosno kako je rekao, evorpskog naroda u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije