Bivši policajac iz Banje Luke: Trpio sam sankcije zbog podrške Davoru Dragičeviću

2
Detektor.ba
Bivši policajac iz Banje Luke: Trpio sam sankcije zbog podrške Davoru Dragičeviću
PrtScr / Vinko Bajić

Donedavni policajac Policijske uprave Banjaluka tvrdi da je snosio sankcije na poslu zbog javne podrške protestima koji su zahtijevali da se otkriju odgovorni za ubistvo Davida Dragičevića.

Vinko Bajić jedan je od građana Banjaluke koji je od lokalne Policijske uprave dobio prekršajnu prijavu prema kojoj je bio učesnik neprijavljenog javnog okupljanja, odnosno da je zajedno sa još pet lica organizovao javno okupljanje u blizini Vlade RS-a u junu 2019. godine zbog slučaja Davida Dragičevića.

Ali u vrijeme kada je dobio prijavu, a kasnije i suspenziju sa posla, Vinko Bajić bio je policajac banjalučke Policijske uprave.

Prijava je u januaru 2020. godine na banjalučkom Osnovnom sudu odbačena kao neosnovana, ali prije nego je nedavno ispunio uslove za penzionisanje on kaže da je bio disciplinski sankcionisan. U svom prvom razgovoru za medije, Bajić smatra da su sankcije rezultat njegove podrške Davoru Dragičeviću, ocu mladića čija se smrt istražuje.

Bajić se prisjeća da je u junu 2019. godine oko 20:30 sati prolazeći pored Hrama Hrista Spasitelja prepoznao prijatelja koji je bio sa grupom ljudi.

Ja sam prišao tom prijatelju da se sa njim pozdravim. Policijski službenici su mi izdali nalog za narušavanje javnog reda i mira, gdje sam nakon toga po hitnom postupku bio suspendovan”, kaže on i dodaje kako je ta suspenzija trajala godinu dana i da je protiv njega vođen i disciplinski postupak.

“Kada se disciplinski postupak završio sankcionisan sam novčanom kaznom zbog narušavanja ugleda MUP-a RS-a sa platom 20 odsto dva mjeseca.”

Prema rješenju o suspenziji u koje je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, Bajić je odgovoran jer je 22. juna 2019. godine “odjeven u policijsku uniformu prišao okupljenim građanima neformalne grupe ‘Pravda za Davida’, podigao desnu ruku sa stisnutom šakom, pozdravio prisutne uzvikom ‘Pravda za Davida’, a nakon toga se rukovao sa više prisutnih članova grupe”.

“Na navedenoj lokaciji isti se kratko zadržao, a po odlasku je ispraćen ovacijama i aplauzima prisutnih nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu”, piše u rješenju kojim je policajac Bajić suspendovan. U istom rješenju, dalje se navodi da je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a RS-a podnijela zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog, kako piše, teže povrede dužnosti.

Bajić kaže da navodi iz prijave nisu tačni. On pojašnjava da je dok je trajao disciplinski postupak, godinu dana, primao platu umanjenu za 45 odsto da bi na kraju bio sankcionisan na dva mjeseca sa platom umanjenom za 20 odsto.

“Moja porodica i ja smo živjeli u vrlo teškoj finansijskoj situaciji na način da sam od plate imao da primim 88 maraka. Ostalo su bili krediti, tako da sam bio primoran da idem da radim na bauštelu da bih prehranio svoju porodicu i sebe”, priča za BIRN BIH bivši banjalučki policajac.

U junu 2019. protesti zbog istrage o smrti Davida Dragičevića u Banjaluci su trajali već duže od godinu dana. Policija za koju je Bajić radio nije dozvoljavala okupljanja i izdavala je prekršajne prijave okupljenima.

Bajić objašnjava da je i prije juna 2019. godine zbog podrške koju je na Facebooku dao kolegici koja se također pojavljivala na trgu preraspoređen na drugo radno mjesto. Iz Policijske stanice Lazarevo u Banjaluci premješten je u stanično odjeljenje policije u Šipragama u opštini Kotor-Varoš.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije