Bivši načelnik u BiH pravosnažno osuđen, mora da vrati 77.865 maraka

3
Radiosarajevo.ba
Bivši načelnik u BiH pravosnažno osuđen, mora da vrati 77.865 maraka
FOTO: Pixabay / Sudnica / Ilustracija

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda u Bihaću kojom je bivši načelnik Bosanskog Petrovca, Zlatko Hujić, proglašen krivim za zloupotrebu položaja, saopćeno je u četvrtak, 21. marta iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Hujić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana, koja neće biti izvršena ako optuženi u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo. Također, izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije općinskog načelnika u trajanju od četiri godine od dana pravosnažnosti presude.

Osim toga, Hujić je obavezan nadoknaditi štetu u iznosu od 77.865 KM Općini Bosanski Petrovac.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Tužilaštvo USK podsjetilo je da je Hujić osuđen zbog prekoračenja svojih službenih dužnosti od 1. januara 2013. godine do 30. juna iste godine. Hujić je usmeno naložio Nataši Kecman, šefici Službe za prostorno uređenje, katastar i imovinsko-pravne poslove i Safetu Suhonjiću, višem referentu za komunalne i stambene djelatnosti, da ne izrađuju rješenja, usljed čega nisu donesena rješenja za utvrđivanje obaveza za komunalnu naknadu.

To je rezultiralo nenaplatom iznosa od 77.865,90 KM, nanoseći štetu Općini.

U odnosu na tačku 2. optužnice Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, kojom je optuženom stavljeno na teret izvršenje produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, uvažavanjem žalbe kantonalnog tužioca ukida se prvostepena presuda Općinskog suda i određuje održavanje pretresa pred Kantonalnim sudom u Bihaću kao drugostepenim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije