Bivši hrvatski premijer Josip Manolić je tvrdio: Tenk Pete gardijske HV-a je dokrajčio Stari most

31
Radiosarajevo.ba
Bivši hrvatski premijer Josip Manolić je tvrdio: Tenk Pete gardijske HV-a je dokrajčio Stari most
Foto: Arhiv / Josip Manolić, Ivan Kapular i Stari most

Danas se navršava 29. godišnjica rušenja čuvenog Starog mosta.

Ove godine sjećanje na taj urbicid svjetskih razmjera dešava se u kontekstu rasprava o mogućem učešću regularnih snaga Hrvatske vojske (HV) u misiji Althea u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska, kako prenose mediji, poručuje da neće o tome pitati nikoga.

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

„Politika i domovina“

„Meni se počelo sviđati da budemo, odnosno da imamo pravo biti ako hoćemo“, kazao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Mostarske kristalne noći i dani: Ni Hajrudinov polumjesec ne osta…

Mostarske kristalne noći i dani: Ni Hajrudinov polumjesec ne osta…

U tom kontekstu valjalo bi se prisjetiti nedovoljno rasvjetljenih veza između regularne Hrvatske vojske (HV) i rušenja Starog mosta upravo na današnji dan, 9. novembra kada se poslije više od 400 godina djelo mimara Hajrudina srućilo u hladnu Neretvu uslijed atakovanja tenkovskih hitaca.

U svojoj knjizi „Politika i domovina“ Josip Manolić, drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske, čovjek kojem je Franjo Tuđman „dao ključnu ulogu u stvaranju nove hrvatske obavještajne zajednice“, bivši partizan, oficir OZNA-e, UDBA-e..., potvrdo je da je  „tenk koji je dokrajčio Stari most bio je tenk Hrvatske vojske.

„Posadu su sačinjavali tenkisti iz Hrvatske vojske“, pisao je.

Manolić piše da je tenk pripadao "Petoj gardijskoj brigadi" Hrvatske vojske iz Vinkovaca, čiji je komandant bio general Ivan Kapular.

U zvaničnoj "ratnoj biografiji" ove brigade sastavljene od Slavonaca stoji da je cijelu 1993.godinu godinu provela na Južnoj fronti. Šta je u topografiji (bolje rečeno-tenkografiji) Hrvatske vojske podrazumijevala "Južna fronta", saznajemo iz knjige još jednog hrvatskog ratnog veterana, Janka Bobetka, "Sve moje bitke". Bobetko piše kako je bio ogorčen "neučinkovitošću" Pete gardijske brigade HV-a na bojišnici oko Gornjeg Vakufa, pisao je svojevremeno Index.hr.

U Zapovijedi od 13. novembra 1993. godine kao "zapovjednik glavnog pravca napada" na Gornji Vakuf, u srednjoj Bosni, također, naveden je upravo Kapular, general regularne Hrvatske vojske.

Kapular je hrvatskoj javnosti je poznat i kao borac s vukovarskog ratišta, odnosno zapovjednik odbrane Borova. Kako je dospio u Gornji Vakuf, sigurno je znalo čelništvo HV-a i Republike Hrvatske. Ali i HVO-a.

Naime, Zapovijed u kojoj se Kapular pominje potpisao je načelnik GS HVO-a Žarko Tole, također, general HVO i HV-a.

U poratnim godinama Kapular je bio savjetnik direktora Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravka. Mravak je ranijih godina optuživan za nezakonite radnje u HEP-u, a njegov general-savjetnik „za ljetovanja na račun hrvatske države“ 

„Most su srušile kiše“

O dramatičnosti koja je vladala na Pantovčaku nakon rušenja Starog most svjedoči sastanak od 10. novembra 1993. godine, dan nakon što su svijet obišle slike rušenja Starog mosta.

Franjo Tuđman, Mate Boban (predsjednik HZ Herceg-Bosne), Perica Jukić (ministar odbrane) i Jadranko Prlić (predsjednik Vlade HZHB) razgovaraju o saniranju štete.

Tuđman: Dobro, usput, taj mostarski most, ko ga je porušio?

Boban: On je - bile su strašne kiše - toliko pucan prije, tako da je sam pao.

Josip Manolić
Foto: Glas Istre: Josip Manolić

Tuđman: Hoćemo li opet mi biti optuženi?

Boban: Jutros se govori da se ne zna.

Jukić: Muslimani će nas optuživati. Međunarodni kažu da se ne zna ko je, a oni su povukli nekakve svoje izjave. Javili su sljedeće: desila se jedna velika tragedija - srušio se Stari most, hitno je potrebno - srušio se - mi imamo original kako su govorili, hitno je potrebno radio… sa Sarajevom, 14 sati hitno, i pozovi najglavnijeg za cijelu republiku, za IPD i vojnu policiju, ovaj njihov iz Mostara.

Granić: Imam prijedlog - najvažnija stvar šta će reći španski bataljon, apsolutno najmjerodavniji. Prema tome, moj prijedlog je odmah danas neko ko je najpovjerljiviji da ode ko ima vezu. Njihova izjava je najvažnija. Imati tu informaciju, imati sve jer ako oni kažu dobru informaciju, onda je izuzetno, jer se inače to na CNN…

Ivan Kapular

Tuđman: Inače, među nama, rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist?

Boban: Nama.

Jukić: Ja sam tu mišljenja da idemo za obrušavanje, dakle mi ćemo reći rušenje ili obrušavanje mosta, pošto ga je kiša načela i ostalo, optužiti ratna zbivanja i kompletno uništavanje svih dobara u Bosni i Hercegovini, dakle da su izazivači, produživači rata to koji ne mogu, ne može se prići jednostavno objektima da se stoga uništava i sabornica u Mostaru itd.

Milanović odlikuje i generala koji je napadao Gornji Vakuf i rušio Stari most

Milanović odlikuje i generala koji je napadao Gornji Vakuf i rušio Stari most

Imajući u vidu utjecaj kojeg dr. Mate Granić, rani šef diplomatije Hrvatske, aktuelni savjetnik Andreja Plenkovića i bivši savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović ima i na aktuelnu hrvatsku politiku, nije neobično da zvanični Zagreb ističe zahtjev za slanje regularnih snaga ponovo na tlo BiH, skoro tri decenije nakon rušenja mostarskog Starog.

Tim prije jer je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prošle godine odlikovao generala Ivana Kapulara, onog istog kojeg Joža Manolić spominje kao posljednjeg dželata Hajrudinovog polumjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (31)

/ Povezano

/ Najnovije