Mostarske kristalne noći i dani: Ni Hajrudinov polumjesec ne osta…

15
Radiosarajevo.ba
Mostarske kristalne noći i dani: Ni Hajrudinov polumjesec ne osta…
Foto: Historija.ba / Stari most u Mostaru

Javljam se iz zemlje tuge i izganstva

prepuna boli, gorčine i žala

Mostar ubiše u ime lažnog bratstva

Mahir Mešalić zatražio da se odgodi odluka o imenovanju sudije do mišljenja Venecijanske komisije

Mahir Mešalić zatražio da se odgodi odluka o imenovanju sudije do mišljenja Venecijanske komisije

Moja bi suza i pelin nadgorčala

Ni Hajrudinov polumjesec ne osta

Dabogda nikad ne imali mosta

(Alija Kebo, Amrina kletva, 1996.)

Piše: Radiosarajevo.ba

Bilo je tačno 10 sati i 16 minuta 9. novembra 1993. kada je uslijed udara tenkovske municije tog i prethodnog dana, 8. novembra, Stari most skončao svoj život u hladnoj Neretvi.

Srušeno je tako remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedno od najvrednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu.

Desilo se ono zbog čega je njegov graditelj, mimar Hajrudin, najviše pribojavao. Prema legendi, pobjegao iz Mostara više od četiri stoljeća ranije, strahujući hoće li njegova ćuprija ostati uzgor. Stari nije pao zbog greške njegova genijalnog graditelja. Ubila ga je mržnja koja decenijama razara i naše društvo i ovu zemlju.

U utorak 9. novembra 1993. srušen Stari most u Mostaru
Foto: Facebook: U utorak 9. novembra 1993. srušen Stari most u Mostaru

Kako je pao Stari?

Rušenjem Starog mosta ispoljen je, pisat će mnogo godina kasnije stručnjaci za istraživanje zločina i genocida, vrhunac mržnje, zločina, nečovječnosti… Ispaljen je projektil u tanku zakletvu poslije Holokausta, NIKADA VIŠE!

Inače, nedovoljno je naglašeno da se spomenuti zločin, urbicid rušenja Starog mosta, dogodilo tačno na 55 godišnjicu Kristalne noći u Njemačkoj, koja se, kako što je poznato, također, zbila 9. novembra, ali davne 1938. godine.

Tokom te zlokobne noći nacisti su demolirali više od 7.000 jevrejskih kuća i prodavaonica, te spalili stotine sinagoga. Ubijeno je više od 90 Jevreja.

Kasumović, snimatelj rušenja Starog mosta: Zabraniti negiranje najvećeg urbicida

Kasumović, snimatelj rušenja Starog mosta: Zabraniti negiranje najvećeg urbicida

Starog, kako su Mostarci od milja zvali, a i danas zovu taj spomenik koji diše, srušili su (ne)ljudi pod komandom Slobodana Praljka, generala i (ne)čovjeka koji je s ovog svijeta otišao ispijajući otrov.
Istog onog koji je tvrdio da Stari most nije bio simbol ničega! A bio je sve…

Kasnije će Josip Manolić, bivši šef UDBA-e i drugi premijer Hrvatske baciti tvrditi da je tenk Pete gardijske brigade regularne Hrvatske vojske (HV), na čijem je čelu bio Ivan Kapular, srušio Stari most.

Augustu prošle godine tog Kapulara odlikovao ga je sam Zoran Milanović, aktuelni predsjednik Hrvatske.

Heroj Mostara Miro Salčin, bivši komandant 2. čete Armije BiH ispričao je na suđenju Jadranku Prliću i ostalima da je 8. novembra 1993. godine lično vidio cijev tenka koji je sa brda Čekrk pod kontrolom snaga HVO ispaljivao municiju na mostarski Stari most. On je na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg-Bosne opisao kako je tog dana iz osmatračnice u neposrednoj blizini Starog mosta vidio ispaljivanje oko 80 tenkovskih projektila.

Do večeri 8. novembra 1993. most je, kako je kazao, bio skoro potpuno uništen. Ni sam nije siguran kako je most izdržao tu noć. Pao je sutradan ujutro, nakon što je na njega ispaljno još šest tenkovskih granata.

Opisujući paniku koja je nastala nakon rušenja Starog mosta - jedne od posljednjih komunikacija sa ostatkom teritorije pod kontrolom Armije BiH - svjedok je naveo da su dva dana nakon toga morali smirivati preplašeni narod.

U utorak 9. novembra 1993. srušen Stari most u Mostaru
Foto: Facebook: U utorak 9. novembra 1993. srušen Stari most u Mostaru

Potvrda iz HVO-a

Reuters je 10. novembra 1993. godine prenio izvještaj u kojem je Veso Vegar, bivši portparol Odjela obrane Hrvatske zajednice Herceg Bosna i kasnije glasnogovornik HDZ 1990., koji je u međuvremenu preminuo, potvrdio da je „HVO ispalio deset granata na Stari most“. Kasnije se zvanična hrvatska politika korigirala jer je shvatila da su slike rušenja obišle svijet.

„Jer, inače, to na CNN…“, dramatično je 10. novembra 1993. Franju Tuđmana i Matu Bobana upozoravao Mate Granić, aktuelni savjetnik premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i ratni šef diplomatije Zagreba, shvatajući ozbiljne konsekvence navedenog događaja.

U članku svjetskih agencija objavljenom istog dana se navodi da su Ujedinjene nacije (UN) potvrdile da je HVO uništio most granatama ispaljenim iz središnjeg Mostara.

Milanović odlikuje i generala koji je napadao Gornji Vakuf i rušio Stari most

Milanović odlikuje i generala koji je napadao Gornji Vakuf i rušio Stari most

„Konačni udarac zadalo je nekoliko tenkovskih granata koje su stigle sa sjevernih i južnih položaja HVO“, prenijela je agencija riječi Reuters portparola UN-a u Sarajevu.

Ratne politike

Slobodanu Praljku je presudio Haški tribunal, a potom i on sam sebi.

Mostarci će danas ispratiti skok bez aplauza. Sa Starog mosta koji je u julu 2004. godine ponovo "izronio za one što ga vole".

Međutim, strašna je spoznaja da je ideologija koja je srušila Stari most - živa, vitalna i da traži ispunjenje ratnih ciljeva.

Četvrt stoljeća nakon rušenja Starog mosta, samo nekoliko ulica dalje, u Mostaru se obilježava godišnjica tzv. Herceg-Bosne, u čije ime je to zlo počinjeno.

I politika susjedne Republike Hrvatske je, također, „na ratnim pozicijama“. Kako i ne bi kada je savjetnik premijera Hrvatske Andreja Plenkovića ratni ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić, onaj isti koji je smišljao kako svijetu objasniti neshvatljiv urbicid rušenja Starog mosta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije