Bivši gradonačelnik Sarajeva imenovan za ambasadora: Skaka čeka agreman Katara

14
Radiosarajevo.ba
Bivši gradonačelnik Sarajeva imenovan za ambasadora: Skaka čeka agreman Katara

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici koja održana 23. decembra prošle raspravljalo je o prijedlogu za imenovanje bivšeg sarajevskog gradonačelnika Abdulaha Skake za novog ambasadora naše zemlje u Kataru.

Za njegovo imenovanje glasali i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji ga je i predložio na ovu dužnost, kao i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva.

Iako je glasao protiv ovakve odluke, činjenica je da Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS-a, nije povukao vitalni nacionalni interese u roku od 72 sata.

Egipat o Gazi: Ovo je naš naredni korak, sigurni smo da ćemo ohrabriti i druge zemlje

Egipat o Gazi: Ovo je naš naredni korak, sigurni smo da ćemo ohrabriti i druge zemlje

Naime, kako saznajemo, uprkos rovovskoj bici i blokadama institucija, nepisano je pravilo da "niko ničija imenovanja na osporava". Kad su kadrovi u pitanju, država funkcionira. Tako da bi uz prešutnu Dodikovu saglasnost Skaka, ipak, uskoro mogao postati uposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Međutim, Skaka po svemu sudeći neće u Dohu 1. januara ove godine kako se špekuliralo u javnosti.

Tačnije bivši gradonačelnik Sarajeva i funkcioner SDA u Općini Stari Grad mora sačekati agreman Katara, države u kojoj bi trebao nastupati kao "izvanredni i opunomoćeni veleposlanik države BiH". S obzirom na dobro, višedecenijske prijateljske veze Dohe i Sarajeva, vjeruje se da to ne bi trebao biti veliki problem.

Bivši gradonačelnik Sarajeva imenovan za ambasadora - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Bivši gradonačelnik Sarajeva imenovan za ambasadora

Prije upućivanja u misiju Skaka će, kako to nalaže praksa, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH proći neophodne pripreme prije stupanja na dužnost, tako da se njegovo upućivanje u Dohu - u slučaju zelenog svjetla Katara - očekuje najranije u proljeće 2022. godine.

Bivši ambasador BiH u Kataru Haris Lukovac zvanično je prije dva mjeseca podnio ostavku, a razrješava se s krajem ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije