Bivši borci sa suprotstavljenih strana okupljaju se na Vozućkom ratištu

Radiosarajevo.ba
Bivši borci sa suprotstavljenih strana okupljaju se na Vozućkom ratištu
Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata.

Posjete se organizuju u partnerstvu s veteranskim asocijacijama i grupama iz svakog mjesta koje se planira posjetiti. 

Posjetu ratnih veterana Armije RBiH, VRS-a, HVO-a, HV-a, VJ i JNA organizuje Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd u saradnji sa udruženjima veterana Armije BiH i VRS-a iz Doboja i Zavidovića.

Ratni veterani će ovom prilikom obići više mjesta stradanja civila i vojnika te odati počast stradalim.

Ovaj put u saradnji sa veteranima iz Doboja i Zavidovića koji su i sami bili direktni učesnici ratnih sukoba na ovom području namjeravamo posjetiti Zavidoviće i nekadašnje Vozućko ratište te tom prilikom obići Kotu 715, spomenik u mjestu Stog, centralni gradski spomenik u Zavidovićima, mjesto stradanja 13. kilometar i spomenik u dvorištu crkve Svetog Josipa. 

"Ovom idejom želimo pokazati da su bivši borci, uključujući i one koji su se u ratnim sukobima direktno borili na suprotstavljenim stranama,  društvena skupina koja posjeduje visok stepen kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira u svojim zajednicama. Neposredno i često veoma surovo lično iskustvo rata pokazuje se kao poseban motiv za rad na izgradnji mira.

Vjerujemo da zajedničke akcije bivših neprijatelja, usmjerene ka obilježavanju stradanja i iskazivanju poštovanja spram svih žrtava, doprinose izgradnji povjerenja, razgradnji slika neprijatelja u našim društvima i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja", navodi se u saopćenju Centra za nenasilnu akciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije