Bivši borci stigli ispred Vlade FBiH i poručili: Pozdrav domovini!

Faruk Zametica
Bivši borci stigli ispred Vlade FBiH i poručili: Pozdrav domovini!
/ Radiosarajevo.ba
Nakon svečanog postrojavanja na platou ispred koševskog stadiona u Sarajevu, bivši borci Armije BiH i HVO uputili su se prema zgradi Federalne vlade.

Dok se njih, skoro pet stotina, spuštalo Alipašinom ulicom, građani su ih pozdravljali aplauzom, a iznad njih je letio policijski helikopter.

Borci ispred zgrade Vlade FBiH od federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića traže ostavku. Kako javlja reporter portala Radiosarajevo.ba, predstavnici okupljenih boraca ušli su u zgradu Vlade na pregovore.

Podsjećamo vas, u 12 sati u svih deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine okupit će se bivši borci. Zahtjevi boraca su sljedeći – žele da se prekine praksa, kako kažu, „bespotrebnog bacanja stotine miliona KM na ko zna koliko boračkih udruženja koja bi, za razliku od trenutne slike, trebali služiti borcima, a ne biti svrha sami sebi“.

Istovremeno, od ovog protesta te od Rezolucije koju su donijeli organizatori, Savjet boraca/branitelja, ogradila su se sva boračka udruženja koja su na federalnom, kantonalnim i općinskim budžetima.

A, Savjet boraca/branitelja, u kojem su i bivši borci Armije BiH i HVO-a, traže borački dodatak na osnovu vremenske pripadnosti provedene u ratnim jedinicama za pripadnike obje vojske, na jednako - pravnoj distanci i pravu kakvo to imaju i pripadnici boraca VRS.

„Da se uvede jedinstven registar i objavi javno spisak svih pripadnika ARBiH i HVO kako bi se moglo utvrditi revizija pripadnosti ko su pravi a ko lažni pripadnici boračke populacije i njihova spoznaja o učešću u ratu. Da se 550 milona KM koje Federalno ministrstvo koristi za brigu boračke populacije i 180 miliona KM za finansiranje tzv. utemeljenih boračkih udruženja, saveza i druga kantonalna sredstva prebace u svrhu boračkog dodataka za sve pripadnike učesnike rata. Što je više nego dovoljno da svaki pripadnik-učesnik rata dobije pravo na borački dodatak“, navodi se u njihovoj rezoluciji.

Također traže da se utvrdi i procesuiraju osobe koje su nelegalno uvodili pripadnost u oružane formacije ratnih jedinica sa početkom učešća u ratu od 18. septembra 1991. godine, iako se zna da u tom vremenu nisu postojale nikakve vanistitucionalne, niti institucionalne ratne jedinice.

Među zahtjevima je i onaj da se ne usvoji novi Zakon koji je kao nacrt o pravima boraca bez prethodne javne rasprave stavljen u parlamentarnu proceduru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije