Borci se okupili u Sarajevu: Dok smo se borili, valjali smo vam!

Lana Ramljak, Faruk Zametica
Borci se okupili u Sarajevu: Dok smo se borili, valjali smo vam!
Na platou ispred koševskog stadiona u Sarajevu već se okupilo više stotina boraca.

Stigli su sa zastavama, transparentima i čvrstom voljom da ne odustanu od svojih zahtjeva. Također, od okupljenih se traži da prosvjeduju s dostojanstvom te pozivaju da sve prođe bez ikakvih ispada.

Podsjećamo vas, u 12 sati u svih deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine okupit će se bivši borci. Svi će se zajedno postrojiti, a onda krenuti prema Vladama. U Sarajevu će otići ispred zgrade Federalne vlade, u Alipašinoj ulici, ispred koje se već nalazi veliki broj policajaca.

Zahtjevi boraca su sljedeći – žele da se prekine praksa, kako kažu, „bespotrebnog bacanja stotine miliona KM na ko zna koliko boračkih udruženja koja bi, za razliku od trenutne slike, trebali služiti borcima, a ne biti svrha sami sebi“. Jedna od poruka je i "dok smo se borili, valjali smo vam".

Istovremeno, od ovog protesta te od Rezolucije koju su donijeli organizatori, Savjet boraca/branitelja, ogradila su se sva boračka udruženja koja su na federalnom, kantonalnim i općinskim budžetima.

A, Savjet boraca/branitelja, u kojem su i bivši borci Armije BiH i HVO-a, traži borački dodatak na osnovu vremenske pripadnosti provedene u ratnim jedinicama za pripadnike obje vojske, na jednako - pravnoj distanci i pravu kakvo to imaju i pripadnici boraca VRS.

„Da se uvede jedinstven registar i objavi javno spisak svih pripadnika ARBiH i HVO kako bi se moglo utvrditi revizija pripadnosti ko su pravi, a ko lažni pripadnici boračke populacije i njihova spoznaja o učešću u ratu. Da se 550 milona KM koje Federalno ministrstvo koristi za brigu boračke populacije i 180 miliona KM za finansiranje tzv. utemeljenih boračkih udruženja, saveza i druga kantonalna sredstva prebace u svrhu boračkog dodataka za sve pripadnike učesnike rata. Što je više nego dovoljno da svaki pripadnik-učesnik rata dobije pravo na borački dodatak“, navodi se u njihovoj rezoluciji.

Također traže da se procesuiraju osobe koje su nelegalno uvodili pripadnost u oružane formacije ratnih jedinica sa početkom učešća u ratu od 18. septembra 1991. godine, iako se zna da u tom vremenu nisu postojale nikakve vanistitucionalne, niti institucionalne ratne jedinice.

Među zahtjevima je i onaj da se ne usvoji novi Zakon koji je kao nacrt o pravima boraca bez prethodne javne rasprave stavljen u parlamentarnu proceduru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije