Bivša SFRJ se ujedinila u Albaniji: Pomoć stigla iz zemalja regije

Fena
Bivša SFRJ se ujedinila u Albaniji: Pomoć stigla iz zemalja regije
Foto: Arhiv / Zemljotres u Albaniji

Gotovo svi albanski mediji objavili su fotografiju pripadnika srbijanskog tima za spašavanje i Kosovskih snaga sigurnosti, kako pridržavajući se rukama rade na raščišćavanju ruševina u Tumanu u potrazi za preživjelima.

Posebnu pažnju predstavnicima srbijanskog tima za spašavanje, Kosovskih snaga sigurnosti s njihovim kolegama iz Albanije posvetio je italijanski dnevnik Corriere della Sera pod naslovom: "Potres ujedinio bivše neprijatelje".

Oni zajedno kopaju jedno pored drugog kroz ruševine Drača i Tumana u potrazi za čudom koje izgleda kao da više nije moguće da se desi.

Novi snažni zemljotres pogodio Albaniju, ponovo se potreslo tlo i u BiH

Dva dana nakon serije razornih zemljotresa, u Albaniji se tlo ne smiruje. U 11.52 sati zabilježen je novi snažni zemljotresi. Bio je jačine 5,1 stepen Richterove skale. Felt #earthquake (#tërmet) M5.1 strikes 39 km W of #Tirana (#Albania) 6 min ago.

"Tačno dvadeset godina nakon rata na Kosovu, bivša Jugoslavija se pojavila ponovo gotovo kompletna, prvi put nakon svog krvavog raspada. U ime solidarnosti, Balkan se udružio, makar i samo na nekoliko dana, u nastojanju da pruži pomoć nakon potresa koji je pogodio Albaniju“, piše Corriere della Sera, a prenose albanski i srbijanski mediji.

Italijanski list navodi da se od utorka u Albaniji nalaze spasilačke ekipe iz Beograda, Tirane Zagreba, Skoplja i Prištine... Vatrogasci, vojnici, psi tragači, uniformirane ekipe različitih obilježja pokušavaju da izvuku žive ispod ruševina.

"Oni možda neće postati braća, ali udružili su snage u zajedničkom cilju. Niko nije imao problem", navodi autorica teksta uz konstataciju kako je "u stvari, možda vrijeme da postanu prijatelji. Kažu da se ponekad osjećaju kao da su u zatvoru zbog svojih predrasuda".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije