Snimci iz zraka pokazuju razmjere katastrofe u Albaniji

Anadolija
Snimci iz zraka pokazuju razmjere katastrofe u Albaniji
Foto: Facebook / Printscreen

Najmanje 39 osoba poginulo je u razornom zemljotresu, koji je u utorak ujutro pogodio Albaniju, a snimci iz zraka pokazuju razmjere katastrofe nakon zemljotresa.

Akcije tražanja i spašavanja traju i danas na području Thumana u Draču. Spasioci iz Albanije, Turske, Kosova i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina. Snimatelj AA zabilježio je kadrove iz zraka na kojima se mogu vidjeti ostaci zgrada porušenih u zemljotresu.

Tlo i dalje podrhtava: Od ponoći 15 novih zemljotresa u Albaniji i Jadranu

Tlo u Albaniji i dalje podrhtava. Stranica EMSC (Europsko-mediteranski seizmološki centar) objavila je na svojoj stranici kako je od sinoć, od ponoći, na ovom području zabilježeno 15 novih potresa. Prije ponoći, u samo jednoj minuti, zabilježena su dva jača potresa, jedan jačine 4.4, drugi 4.2.

Prema podacima Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite, više od 650 osoba dobilo je medicinsku njegu u bolnicama i trenutno se liječi 65, od kojih je osam u kritičnom stanju.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane, u kampu postavljenom u Thumaniju i u blizini oštećenih zgrada, u 67 šatora smješteno je 700 stanovnika.

U Draču, drugom po veličini albanskom gradu, na Jadranskom moru, stanovnici su i sinoć spavali u šatorima, automobilima i na fudbalskom stadionu dok su nastavljeni zemljotresi.

Zemljotres u Albaniji srušio je najmanje tri stambene zgrade dok su građani spavali, a spasilačke ekipe su na terenu i rade na spašavanju osoba, za koje se vjeruje da se nalaze ispod ruševina.

Tužni prizori: Pogledajte kako izgleda Drač poslije zemljotresa

Veliki broj građana je ostao bez krova nad glavom. Neki od njih su doslovno boravili na javnim površinama, šatorima ili objektima u kojima se može smjestiti veći broj ljudi. U strahu od novih zemljotresa i ne znajući koliko su oštećeni njihovi domovi, pojedini se nisu vratili svojim kućama.

U Draču i nekim selima postavljeno je više od 180 šatora u kojima je smješteno oko 1.450 osoba.

Albanski premijer Edi Rama saopćio je ranije da su pomoć Albaniji uputile Turska, Italija, Francuska, Grčka, Srbija i Crna Gora.

Vlada Kosova održala je i vanrednu sjednicu i izdvojila pola miliona eura za pomoć Albaniji. Vlasti Sjeverne Makedonije su najavile su da će poslati 100.000 eura pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije