Bisera Turković o potezu Borjane Krišto: 'Ovo je početak podrivanja autoriteta Predsjedništva BiH!'

20
Radiosarajevo.ba
Bisera Turković o potezu Borjane Krišto: 'Ovo je početak podrivanja autoriteta Predsjedništva BiH!'
Foto: Facebook / Bisera Turković

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kritikovala je potez Borjane Krišto, predložene predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. Željko Komšić, član Predsjedništva BiH pozvao je Krišto na sjednicu na kojoj se trebalo razgovarati o euroatlanskim integracijama, no ona se nije odazvala.

Tim povodom, Turković se oglasila na društvenim mrežama:

"Strategija vanjske politike BiH godine ključni je dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo jednoglasno 2018. godine s važnošću do marta 2023.

JUPOL Bojaton: Aktivno treniraj za bojenje

JUPOL Bojaton: Aktivno treniraj za bojenje

Sazvana hitna sjednica: Evo kad će Parlament BiH potvrditi Borjanu Krišto kao mandatarku

Sazvana hitna sjednica: Evo kad će Parlament BiH potvrditi Borjanu Krišto kao mandatarku

U njemu je kao jedan od strateških ciljeva naglašena predanost BiH euroatlanskoj perspektivi, te je uz relevantne zakone bila temelj za donošenje važnih odluka u vanjskoj politici.

U situaciji u kojoj je godinama bilo blokirano usvajanje Zakona o vanjskim poslovima, Strategija je bila osnov za donošenje vanjsko-političkih stavova.

Za očekivati je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine inicira izradu nove Strategije vanjskih politike.
Njenim usvajanjem Predsjedništvo BiH bi potvrdilo euroatlanski karakter vanjske politike naše države.

Bez takvog dokumenta borba za očuvanje EU integracija i NATO perspektive neuporedivo će biti teža. Tim prije što je neizvjesno kako će se novi saziv Vijeća ministara BiH odnositi prema obavezama na EU i NATO putu.

Odbijanje predložene predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto da se odazove pozivu člana Predsjedništva BiH da dođe na sjednicu i odgovori na pitanja, posebno kada je riječ o euroatlanskim integracijama početak je podrivanja autoriteta Predsjedništva BiH!

Takav odnos nije ohrabrujući i ukazuje na opasnost od svjesne političke erozije ključnih institucija i dokumenata.

Ako dođe do narušavanja vanjske politike i institucija koje je vode, to će direktno ugroziti stabilnost države te će uz već postavljeni trend blokada i nefunkcioniranja državnih institucija dovesti u opasnost budućnost države i građana", napisala je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije