Sazvana hitna sjednica: Evo kad će Parlament BiH potvrditi Borjanu Krišto kao mandatarku

5
Radiosarajevo.ba
Sazvana hitna sjednica: Evo kad će Parlament BiH potvrditi Borjanu Krišto kao mandatarku
Arhiv / Borjana Krišto

Prva hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zakazana je za srijedu, 28. decembar 2022. godine, s početkom u 11 sati.

Kako je najavljeno, na dnevnom redu sjednice samo je jedna tačka dnevnog reda.

Radi se o potvrđivanju imenovanja Borjane Krišto kao predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja. 

Inače, prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kod svakog novog mandata. Odluka o imenovanju potom se odmah dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na odobravanje.

Podsjetimo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u četvrtak, 22. decembra, usvojilo je Odluku o imenovanju Borjane Krišto (HDZ) za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Za tu odluku glasali su predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) i član Predsjedništva Denis Bećirević (SDP), dok je član Predsjedništva Željko Komšić (DF) bio protiv.

Predsjedništvo BiH imenovalo Borjanu Krišto na čelo Vijeća ministara

Predsjedništvo BiH imenovalo Borjanu Krišto na čelo Vijeća ministara

Dennis Gratz, član stranke Željka Komšića (DF), komentirao je poslije zašto Komšić nije htio glasati za Krišto.

"Ni na koji način nosmo dobili nikakav odgovor na pitanje šta nova vlast namjerava poduzeti u smislu daljih nato integracija i jačanja države", kazao je on, dodavši:

"Tim više što su DF i komšić u posljednje dvije godine napadani skoro svakodnevno, napisano je stotine saopćenja, omalovažavani smo, ponižavani, vrijeđani na svakojaki način prosto iz razloga što smo imali čvrst stav u vezi sa Izbornim zakonom, daljim putem BiH prema NATO-u i jačanju države. Malo je besmisleno da se sad od nas traži da mi podržimo nešto, da mi podržimo ovu novu vlast, imajući u vidu sve ovo što se do sada desilo. A, najviše od svega što mi zaista smatramo da nova vlast ni na koji način neće dalje jačati državu BiH, već upravo suprotno."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije