Bisera Turković ne može govoriti pred Vijećem sigurnosti UN, pojašnjeno i zbog čega

1
A. G. Z.
Bisera Turković ne može govoriti pred Vijećem sigurnosti UN, pojašnjeno i zbog čega
FOTO: EPA / Vijeće sigurnosti UN-a

Ministrica vanjskih poslova BIH neće govoriti pred Vijećem sigurnosti UN-a. Iz Sekretarijata Vijeća sigurnosti UN-a stigla je službena obavijest da, prema pravilu broj 37, svaki govornik mora biti prisutan na samoj sjednici. Obraćanje video-linkom nije dopušteno.

U ime Bosne i Hercegovine obratit će se ambasador BiH pri UN Sven Alkalaj.

Vijeće sigurnosti UN-a će na raspravi koja je zakazana večeras za 20 sati po srednjoevropskom vremenu raspravljati o stanju u Bosni i Hercegovini. Gana koja predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a u novembru je zakazala ovu sjednicu drugog dana svog predsjedavanja.

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Christian Schmidt podnio polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a

Christian Schmidt podnio polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a

Kako je ranije pisao portal Radiosarajevo.ba, prema planu zasjedanja, Bosna i Hercegovina će biti jedina tema na sjednici, i očekuje se da će biti donesena odluka o statusu misije EUFOR ALTHEA.

Kako, između ostalog, navodi Security Council Report, uloga Ureda visokog predstavnika (OHR) ostaje ključno pitanje za Vijeće sigurnosti.

"Ni Kina ni Rusija ne priznaju Schmidtov autoritet kao visokog predstavnika i mogu još jednom pozvati na prijevremeno zatvaranje OHR-a u debati ovog mjeseca. Tokom debate o BiH 3. novembra 2021., Rusija je blokirala Schmidtov govor prijeteći da će staviti veto na obnovu mandata misije EUFOR-a ALTHEA od strane Vijeća", naveli su. 

Nadalje se dodaje kako podjele oko Schmidtovog legitimiteta kao visokog predstavnika također su očigledno negativno utjecale na pregovore o značajnoj rezoluciji kojom se obnavlja mandat EUFOR ALTHEA.

Podsjećaju da je tokom debate u novembru 2021., nekoliko članova Vijeća, uključujući Norvešku, izrazilo žaljenje što Vijeće nije bilo u mogućnosti da se dogovori o sadržajnijem tekstu. Rusija je podršku obnovi mandata EUFOR-a ALTHEA opisala kao jedini "zajednički imenitelj" među članovima Vijeća po pitanju BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije