Bildt, Kouchner i Švarcenberg u BiH

Radiosarajevo.ba
Bildt, Kouchner i Švarcenberg u BiH
Osvježeno u 11:26 nakon Bildtovog sastanka sa Alkalajem


Ministri vanjskih poslova Češke Republike, Francuske i Švedske, Karel Švarcenberg, Bernard Kouchner i Carl Bildt, koji borave u vanrednoj radnoj posjeti BiH, sastatju se danas sa predstavnicima bh. vlasti i međunarodne zajednice.

Predviđeni su susreti s članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom Evropske unije Valentinom Inckom i liderima Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Nakon susreta sa bh. šefom diplomatije Svenom Alkalajem, Bildt je kazao kako Švedska predsjedavanje preuzima u teško vrijeme zbog ekonomske situacije i izbora za Evropski parlament i Komisiju, ali da je odlučna unaprijediti proces integracija zemalja regiona u EU.

Naglasio je kako je prioritet vlasti u BiH da rade na ispunjavanju svojih obaveza na evropskom putu, uključujući ispunjavanje pet ciljeva i dva uvjeta, te zahtjeva iz mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Bildt je izrazio nadu da će BiH ostvariti napredak na evropskom putu kako ne bi zaostajala za svojim susjedima.

Govoreći o mogućoj transformaciji OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU, Bildt je kazao kako će BiH u nekom periodu morati doživjeti ovaj prijelaz, ali da je prije toga nužno ispuniti zadate uvjete.

Upozorio je da će odgađanje u ispunjavanju ovih obaveza blokirati napredak naše zemlje prema evropskim integracijama.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj ustvrdio je kako prisustvo OHR-a ne bi trebalo biti prepreka za aplikaciju BiH za kandidatski status u EU.

"Ipak, u našem je interesu da dođe do ove transformacije kako bismo kenuli briselskim putem", istaknuo je Alkalaj.

Naveo je da je BiH ispunila dvije trećine obaveza iz mape puta za liberalizaciju viznog režima, te najavio daljnje intenziviranje aktivnosti u ovoj oblasti.

Dva šefa diplomatija ocijenila su da BiH i Švedska imaju dobre bilateralne odnose, ali da ima prostora za daljnje unapređivanje, kao i da postoji potencijal za razvoj ekonomske saradnje.



Posjeta ministra vanjskih poslova Švedske je bilateralne i multilateralne prirode, s obzirom na to da će Kraljevina Švedska od 1. jula 2009. godine preuzeti predsjedavanje Vijećem Evropske unije od Češke.

Bildt, koji je bio prvo visoko predstavnik u BiH, je jučer izjavio da BiH mora pronaći put od dejtonske ka briselskoj strukturi kako bi učinila funkcionisanje države efikasnijim.
Predviđena je i posjeta ministara Vijeću za regionalnu saradnju, što je još jedna potvrda velike važnosti koju Europska unija pridaje RCC-u, kao ključnom partneru u jugoistočnoj Europi, kao i samoj regionalnoj saradnji.

Ministri će se sastati sa generalnim sekretarom RCC-a Hidom Biščevićem, kao i osobljem Sekretarijata, te ambasadorima zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi, akreditovanim u Bosni i Hercegovini i predstavnicima zemlje domaćina Sekretarijata RCC-a.

onasa/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije