Bild: Indira Sinanović, potpuno pokrivena u izbornoj trci!

Radiosarajevo.ba
Bild: Indira Sinanović, potpuno pokrivena u izbornoj trci!
/ Printscreen: Bild
U Njemačkoj političari vode spor o zabrani burke. Na izborima u Bosni i Hercegovini početkom oktobra prvi put bi mogla pobijediti potpuno pokrivena žena s nikabom.

Novinarka Indira Sinanović (radi za islamski kanal IML-TV) kandidirala se za Gradsko vijeće pretežno muslimanskog grada Zavidovići koji broji oko 40.000 stanovnika, piše Bild.

Na listi A-SDA (Stranka demokratske aktivnosti) postavljena je 11. mjesto među 24 kandidata za lokalne izbore.

Zašto, čak i za izborni plakat, nije skinula nikab s lica?

"Zato što ga nosim 25 godina", objasnila je u intervjuu, naglasivši da su njeni ciljevi jačanje ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta i zastupanje interesa žena "bez obzira na vjersku pripadnost".

O ovakvim osobama vlada stereotip pokornih, anarhičnih žena za koje su zabranjeni nastupi u javnosti. Samouvjerena žena iz Zavidovića ruši predrasude. Indira Sinanović ne radi s lopaticama za smeće i šerpama već… za računarom, s crveno lakiranim noktima!

Kakva razlika od stavova iznesenih u nedavno objavljenom filmu njemačkog državnog kanala ARD o jednoj selefijskoj zajednici u BiH.

"Poligamija je poželjna, žene moraju biti potpuno pokrivene, zabranjeno je komunicirati sa strancima", to je bila zaključak autora o svakodnevnici u bosanskom selefijskom selu.

Bradati seljaci (koji zahtijevaju ovce u zamjenu za spremnost da progovore) pred kamerama ARD-a govorili su o "globalnom kalifatu" i "islamizaciji Evrope" nakon mogućeg ulaska BiH u EU. Prema navodima autora filma, u BiH postoji 28 ovakvih zajednica koje bez ikakvih zakonskih ograničenja djeluju po šerijatskim zakonima…

Upečatljiv je iznos koji Saudijska Arabija izdvaja za Sarajevo, glavni grad države u kojoj su muslimani većina.

Međutim, u Sarajevu je radikalni islam marginalna pojava. Sarajevo je kosmopolitski grad koji je teško nastradao tokom opsade (1992-1995). No, također je činjenica da ne postoji evropska zemlja koja je dala toliko boraca ISIL-a i drugih terorističkih milicija u Siriji i Iraku kao Bosna i Hercegovina.

Međunarodni posmatrači kažu da je ova balkanska zemlja sada na raskrsnici…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije