Zbog Izvozno-kreditne agencije BiH oštećena za 160 miliona KM

A. D.
Zbog Izvozno-kreditne agencije BiH oštećena za 160 miliona KM
Istražna komisija Parlamenta BiH zadužena za utvrđivanje činjenica o nestalim milionima maraka putem Izvozno-kreditne agencije (IGA) sutra bi na sjednici u Sarajevu trebala okončati svoj posao.

To su za Radiosarajevo.ba potvrdili članovi ove Komisije i parlamentarci Mirsad Mešić i Predrag Kožul. Mešić nam je rekao da je nedvojbeno utvrđeno da je riječ o kriminalu, i to, kako kaže, neviđenih razmjera.

"IGA je u proteklim godinama Fabrici cijevi Unis iz Dervente dala milionske garancije za uvoz 50.000 tona repromaterijala, radi za daljeg izvoza. Taj izvoz, međutim, nikada nije realiziran, a cijevi su nestale. U ovom trenutku BIH je oštećena za oko 160 miliona KM. Komisija će sutra vjerovatno predložiti da se sa svim ovim saznanjima upozna Tužilaštvo BiH i da poduzme odgovarajuće mjere“, kaže Mešić.

Nezavisna revizorska kuća Deloitte nedavno je procijenila da je IGA za prošlu godinu imala negativan akumulirani finansijski rezultat od 189,33 miliona KM. Obaveze koje premašuju vrijednost imovine dovode u sumnju mogućnost IGA-e da nastavi poslovanje bez finansiranja i podrške vlasti, naveli su revizori.

Također, revizori su utvrdili da su IGA-u tužile domaće banke, i to upravo zbog davanja garancije za kreditne obaveze Unisa bez pokrića.

Kožul, koji je i predsjedavajući Komisije osnovane prije godinu, kazao je da bi najbolje bilo da se IGA uz angažman Vijeća ministara BiH postavi na zdrave noge.

Zanimljivo je da je na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH predviđeno formiranje nove Istražne komisije za utvrđivanje trošenja novaca u IGA-i, Kožul i Mešić se čude zašto se formira nova komisija kada aova aktuelna privodi posao kraju.

IGA je osnovana 1996. godine kao državna agencija radi implementacije projekta Svjetske banke za hitno pokretanje industrije, uz izdavanje garancija od političkog i ratnog rizika stranim investitorima i trgovcima. Parlamentarna skupština BiH 2004. godine donosi Zakon o Izvozno-kreditnoj agenciji BiH  i time utvrđuje nastavak rada IGE kao državne izvozno-kreditne agencije s osnivačkim kapitalom od 52 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije