BiH uskoro jedina balkanska zemlja izvan Šengena

Radiosarajevo.ba
BiH uskoro jedina balkanska zemlja izvan Šengena

Ako ne ispuni uslove iz Mape puta, BiH će uskoro biti jedina zemlja u regionu van bijele šengenske liste. Analitičari upozoravaju na moguću getoizaciju Bošnjaka, jer bosanski Srbi i Hrvati obično imaju i drugi pasoš.

Većina preostalih uslova za liberalizaciju viznog režima odnosi se na donošenje ili usklađivanje zakona u oblasti borbe protiv kriminala, terorizma i korupcije. Ako Vijeće ministara i Parlament BiH nisu u stanju ili ne žele suzbiti ove pojave, onda građani ove zemlje imaju većih problema od nemogućnosti putovanja u zemlje zapadne Evrope.

Poslanik Husein Nanić zato je na prošloj sjednici Parlamenta predložio sljedeće zaključke: "Da svako ko ne želi učestvovati u tome, neka vrati diplomatske pasoše, neka vrati diplomatske vize i neka čeka u redu sa građanima za vize, bez obzira koju funkciju u BiH obnašao."

Zaključak poslanika Nanića nije usvojen. Jedan od uslova iz Mape puta je i uvođenje biometrijskih pasoša, ali "još nije izvijesno kada bi taj proces mogao početi" kaže poslanik Rifat Dolić. "Nije ugodno slušati da sve zemlje u regionu izdaju biometrijske pasoše, a da kod nas u BiH još samo što nismo pozvali Milana Tarota da nam otkrije kada će to početi", kaže Dolić.

Strah od masovnog odlaska iz BiH neosnovan

Psiholog Srđan Puhalo smatra da postojeći vizni režim više odgovara domaćim političkim oligarhijama nego zapadu, te da bi liberalizacija viznog režima "mogla biti opasna za bh političare koji će odjednom dobiti mnogo zahtjevnije i svjesnije građane, građane koji će izaći iz jednog autizma i zahtijevati sve ono što nemaju danas, a što vide u jednoj normalnoj zemlji zapadne demokratije".

Puhalo kaže da je potencijalni strah od masovnog odlaska bh građana u zemlje zapadne Evrope neosnovan, "jer ko je mislio da ode i ko misli da ode, on će kopati i nogama i rukama da ode i bojim se da ga ni vizni režim jednostavno ne može zadržati".

Građane Sarajeva, uglavnom mlade ljude, pitali smo da li bi i zašto otišli iz Bosne i Hercegovine u slučaju ukidanja viza. "Normalno, zbog lopova političara." "Ne bih nikad otišao odavde, Bosna je moja zemlja i ostao bih ovdje." "Ne, dobro nam je i ovako." "Šta ja znam, vidite kako je u BiH, samo lopovi, lopovi, lopovi." "Otišao bih iz BiH, možda bi malo radio tamo, ali bih se vratio opet u BiH." "Omladina nema šta ovdje tražiti." "Nema nigdje bolje nego ovdje, moja zemlja, tu sam."

Getoizacija Bošnjaka

Sociolog Slavo Kukić ističe da bh građani sa hrvatskim pasošima nemaju problema pri odlasku u zemlje zapadne Evrope, te da će iste povlastice uskoro imati i bh građani sa srbijanskim pasošima. "Prema tome, te pojačane mjere predostrožnosti se odnose na građane bošnjačke nacionalnosti koji imaju samo bh državljanstvo, odnosno samo bh pasoše" tvrdi Kukić, dodajući kako je riječ o "nekorektnom statusu što je ponižavajuće zahvaljujući, ne trećim zemljama, već isključivo bh političkim elitama".

Ako do početka naredne godine političke elite misle ispuniti uslove iz Mape puta, moraće usvojiti Zakon o graničnoj kontroli, provesti Strategiju za borbu protiv kriminala i korupcije, usaglasiti zakonodavstvo sa evropskom Konvencijom o borbi protiv trgovine ljudima i primijeniti Strategiju za sprečavanje pranja novca.

Također je neophodno unaprijediti pravosudnu saradnju sa evropskim državama, provestii Zakone o zaštiti ličnih podataka i zabrani diskriminacije, regulirati trgovinu oružjem te formirati sedam policijskih tijela predviđenih reformom policije.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije