BiH: U dvije akcije oduzeti duhan i plin vrijedni više od 200.000 KM

1
Radiosarajevo.ba
BiH: U dvije akcije oduzeti duhan i plin vrijedni više od 200.000 KM
Foto: UIO BiH / Akcije "Spartak" i "Dragon"

U akcijama kodnih naziva "Spartak" i "Dragon" ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) na području Tuzlanskog kantona privremeno su oduzeli duhan i plin čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 225.300 KM.

Iz UIO BiH je saopšteno da je operativna akcija "Spartak" provedena na području Tuzlanskog kantona na način da je lociran objekat gdje se vrši skladištenje i rezanje duhana za daljnu distribuciju i prometovanje na "crnom tržištu" u BiH.

"Tom prilikom izvršen je pretres lociranog stambenog objekta i pomoćnih objekata, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 715 kilograma sitno rezanog duhana bez akciznih markica, 2.615 kilograma duhana u listu bez korijena, kao i mašina za rezanje duhana", navodi se u saopštenju.

Akcije

Foto: UIO BiH: Akcije "Spartak" i "Dragon"

Aktivnosti na terenu provedene su uz asistenciju policijskih službenika MUP TK-a. Protiv osumnjičene osobe biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Krivičnog zakona BiH.

Istog dana ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Tuzla u akciji "Dragon" izvršili su detaljan pregled jedne cisterne sa plinom. Tom prilikom su pronašli 19.500 kilograma tečnog plina koji nije bio prijavljen za redovnu carinsku proceduru. U toku aktivnosti na terenu korišten je NUCTECH skener, kao i ostala specijalistička oprema za otkrivanje krijumčarene robe.

Akcije

Foto: UIO BiH: Akcije "Spartak" i "Dragon"

"Akcija je provedena uz asistenciju službenika Odsjeka za provođenje propisa RC Sarajevo i carinskih službenika RC Tuzla. Protiv osumnjičene osobe biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Krijumčarenje, iz člana 214 Krivičnog zakona BiH", saopšteno je iz UIO BiH.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalistička oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

"Ovakav modalitet suradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a i UIO pokazuje odlučnost i istrajnost u borbi protiv svih vidova kriminaliteta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije