BiH prva u regiji izdvojila virus SARS-CoV-2, za daljnja istraživanja nije bilo novca

0
Radiosarajevo.ba
BiH prva u regiji izdvojila virus SARS-CoV-2, za daljnja istraživanja nije bilo novca
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

'Mi smo sami finansirali jedan vrlo značajan naučno-istraživački rad, gdje smo uspjeli među prvim u regionu da izolujemo autohtoni virus SARS-CoV-2 i da ga sekvencioniramo, znači da mu očitamo genetski kod.

To kaže dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Muhamed Smajlović u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Dodaje da su podaci poslati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

"Takvi podaci služe proizvođačima vakcina, da vide kakve su razlike u mutaciji virusa na pojedinim prostorima'', podvlači Smajlović.

Kaže i da su im bila obećana sredstva od pojedinih institucija za nastavak rada, ali 'da političari nisu imali sluha da pomognu ova značajna istraživanja'.

U Bosni i Hercegovini ne postoji ministarstvo zdravstva na državnom nivou. Ova oblast se nalazi u nadležnosti dva entiteta, Federacije biH i Republike Srpske. Istovremeno, u Federaciji BiH postoji deset kantonalnih ministarstava zdravstva.

To je razlog zbog kojeg su istraživanja uslovljena izdvajanjem novca sa nižih nivoa vlasti, jer ne postoji državno tijelo koje bi koordiniralo istraživanjima.

U Republici Srpskoj (RS) Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci počeo je krajem novembra ispitivanje kolektivnog imuniteta stanovništva u tom entitetu. Vlada RS izdvojila je za ovu namjenu 100.000 eura.

Cilj je da vidimo da li su neke osobe došle u kontakt sa virusom, a da to nisu ni znali i da li imaju antitijela” rekao je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić za RSE.

U Federaciji Bosne i Hercegovine u toku je izrada studije o dinamici i obrascima prenosa Covida u domaćinstvu i period inkubacije. Druga studija se bavi ispitivanjem ponašanja za vrijeme pandemije i utvrđivanjem percepcije rizika među stanovništvom, znanjem i ponašanjem. Treća studija odnosi se na utvrđivanje kolektivnog imuniteta.

No, sva istraživanja su usporena ili su kasnije počela u odnosu na zemlje regije.

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije