BiH primljena u punopravno članstvo europske istraživačke mreže EUREKA

0
Radiosarajevo.ba
BiH primljena u punopravno članstvo europske istraživačke mreže EUREKA
MCP BIH / Ankica Gudeljević prisustvovala sastanku

Na Trećem Sastanaku radne skupine visokih dužnosnika EUREKA mreže, koji je održan danas u Beču, Bosna i Hercegovina je primljena u punopravno članstvo EUREKA mreže.

Tim povodom na sastanku se obratila ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i istaknula da je to ministarstvo potpuno posvećeno ispunjavanju svih obveza koje proističu iz punopravnog članstva u programu Eureka.

Kazala je i to da je Bosna i Hercegovina, zajedno sa ostalim državama regije zapadnog Balkana, odavno na putu europskih integracija.

Očekuje se odobrenje njenog statusa kao države kandidata za EU članstvo, punopravna je članica Programa COST i do kraja godine također se planira pridruženje u novi EU Program za istraživanje i inovacije, Horizont Europa, kao i u ostale programe Zajednice.

EUREKA je evropska inicijativa za financiranje tržišno orijentiranih projekata, osnovana 1985. godine Hannoverskom deklaracijom od 17 evropskih država i članica Europske zajednice.

Primarni cilj programa EUREKA je potaknuti firme na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. EUREKA potiče suradnju i ujedinjavanje resursa poduzetnika da bi putem međunarodne suradnje razvile inovativne i globalno konkurentne proizvode, procese ili usluge.

Od 2009. godine Bosna i Hercegovina je uključena u taj program, u statusu državne informativne točke (NIP – National information Point). Institucije iz Bosne i Hercegovine dosad su sudjelovale u 12 projekata sa ukupnim iznosom više od osam miliona eura za sve institucije iz naše i partnerskih država.

-Punopravnim članstvom u tom programu jača se učešće istraživača i istraživačkih institucija iz Bosne i Hercegovine u Europskom istraživačkom prostoru (ERA) – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije