Antalija: Potpisana Deklaracija o integracijama u EU i NATO, podržao je i Dodik

1
Fena/Radiosarajevo.ba
Antalija: Potpisana Deklaracija o integracijama u EU i NATO, podržao je i Dodik
FOTO: AA / Trenutak sa samita

Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) predstavlja važnu multilateralnu platformu za regionalnu saradnju, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Učesnici Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) usvojili su zajedničku Deklaraciju o evropskoj i euroatlantskoj viziji, ekonomskoj i sigurnosnoj saradnji.

Deklaraciju su usvojili učesnici Samita: predsjednici Recep Tayyip Erdoğan, Milo Đukanović, Vjosa Osmani- Sadriu, Milorad Dodik, Stevo Pendarovski; premijeri: Ana Brnabić, Aureliu Ciocoi, Andrej Plenković; potpredsjednik Vlade Dan Barna; ministri vanjskih poslova: Svetlan Stoev, Olta Xhaçka; zamjenik ministra vanjskih poslova Kostas Fragogiannis i ambasador Ljubljane, a u prisustvu glavne sekretarke Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinde Bregu i visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

"Želim čestitati Republici Turskoj na uspješnom predsjedavanju SEECP-om u proteklih godinu dana i organizaciji završnog samita. Činjenica je da smo u proteklom periodu svjedočili krizi multilateralizma, a multilateralne platforme su od esencijalne važnosti za mir, stabilnost i prosperitet. Vidjeli smo i da je ključna poruka proteklog samita NATO saveza bila obnova povjerenja u multilateralizam. Važno je da nastavimo ići tim putem",  izjavio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Multilateralni dijalog, pored bilateralnog, igra izuzetnu ulogu za stabilnost i razvoj ovog dijela Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Zato Bosna i Hercegovina podržava regionalne platforme i učestvuje u čitavom nizu tih platformi.

"Podržali smo deklaraciju SEECP-a, u kojoj su poslane poruke o značaju regionalne saradnje na temelju međusobnog uvažavanja, inkluzivnosti i uzajamne koristi. Istovremeno, naš ključni cilj ostaju EU i NATO. Jako je važno što je u Deklaraciji istaknuta i euroatlantska vizija regiona, rečeno je da su EU i NATO integracije presudne za stabilnost te je pozdravljen dosadašnji doprinos NATO-a sigurnosti u ovom dijelu Evrope", Džaferovićeve su riječi.

Također, posebna pažnja posvećena je EU putu, s porukom Evropskoj uniji da se ubrza proces proširenja na BiH i druge članice SEECP-a jer kredibilna evropska perspektiva ima ključni značaj za očuvanje stabilnosti i razvojnog puta na zapadnom Balkanu.

Važno je pitanje realizacije Sporazuma o zajedničkom tržištu zemalja zapadnog Balkana potpisanog u Sofiji.

"Cijenim da je izuzetno dobro i korisno što je ovdje komesar Josep Borell s kojim ćemo imati i poseban bilateralni sastanak na kojem ćemo razgovarati o EU putu BiH. Vjerujem da će to biti novi poticaj za deblokadu rada u institucijama na provođenju prioriteta iz Mišljenja EK.

Bilateralni sastanak sa predsjednikom Republike Turske predstavlja potvrdu naših izuzetno dobrih odnosa. Teme su važne pitanja za dvije države, kao što su Autoput Sarajevo - Beograd i produbljivanje ekonomske saradnje na temelju Ugovora o slobodnoj trgovini koji smo potpisali. Republika Turska ima stabilizirajuću ulogu u BiH i regionu, i to potvrđuje i ovim samitom", kazao je Džaferović.

Okvirno u deklaraciji se navodi kako je cilj zajednička budućnost i zajednička vizija jugoistočne Evrope u jedinstvenoj, demokratskoj i prosperitetnoj Evropi, regionalna saradnja, povezamost, ekonomsko jačanje i euroatlantska vizija kao i uzajamno poštovanje, dijalog, saradnja ali i djelovanje protiv terorizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije