BiH polako ulazi u novi toplinski val. Evo kad počinje i gdje se očekuju 42 stepena

1
Radiosarajevo.ba
BiH polako ulazi u novi toplinski val. Evo kad počinje i gdje se očekuju 42 stepena
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Paklene vrućine u Sarajevu

U našoj zemlji u ponedjeljak ujutro, 12. augusta, vedro.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 14; Sokolac, Srebrenica 16; Bugojno, Široki Brijeg 18; Bihać, Drvar, Sarajevo 19; Banja Luka, Livno, Prijedor, Sanski Most, Zenica 20; Doboj, Zvornik 21; Tuzla 22; Bijeljina 24; Trebinje 25; Gradačac 27; Neum 28; Mostar 29; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946 hPa, za 4 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Vjetar u Hercegovini slab do umjeren jugozapadni, a u Bosni istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura zraka od 34 do 40 °C.

Novi slučaj femicida u BiH: Usmrtio ženu (30) u automobilu, pa pokušao izvršiti samoubistvo

Novi slučaj femicida u BiH: Usmrtio ženu (30) u automobilu, pa pokušao izvršiti samoubistvo

U Sarajevu sunčano i vruće. Dnevna temperatura zraka oko 36 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Slično kao proteklih par dana, ugodnije u prijepodnevnim satima u unutrašnjosti zemlje, potom vruće i sparno, uz visoke temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa. Moguće su meteopatske reakcije poput nervoze, glavobolje, dekoncentracije, problemi sa snom usljed manjka svježine u noći. Osjetljive osobe trebaju biti opreznije, ne izlagati se pretjeranim naporima i umanjiti boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. Opšta slika biće lošija na jugu zemlje.

Objavljena je prognoza do petka:

U utorak 13.08.2024., sunčano i vruće uz malu oblačnost. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 40, lokalno na jugu i sjeveru zemlje do 42 °C. 

U srijedu 14.08.2024., sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 35 do 42 °C.

Prvo će biti pakleno, a onda stiže ogromna promjena: ‘Moguće su oluje, obilni pljuskovi, grad...‘

Prvo će biti pakleno, a onda stiže ogromna promjena: ‘Moguće su oluje, obilni pljuskovi, grad...‘

U četvrtak 15.08.2024., sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje u Bosni je moguć lokalni pljusak. Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 40, lokalno na jugu i sjeveru zemlje do 42 °C. 

U petak 16.08.2024., sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab na jugu i jugozapadu zemlje jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 40, lokalno na jugu i sjeveru zemlje do 42 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije