Toplotni val stiže u Bosnu i Hercegovinu. Evo šta kažu meteorolozi dokad će trajati

0
Radiosarajevo.ba
Toplotni val stiže u Bosnu i Hercegovinu. Evo šta kažu meteorolozi dokad će trajati
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Paklene vrućine u Sarajevu

U našoj zemlji u nedjelju ujutro, 11. augusta, pretežno vedro.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 12; Sokolac 14; Srebrenica 16; Bugojno 17; Prijedor, Sarajevo, Široki Brijeg 18; Bihać, Sanski Most 19; Banja Luka, Doboj, Livno, Zenica 20; Tuzla 21; Bijeljina 23; Trebinje 26; Gradačac 27; Neum 28; Mostar 30; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 950 hPa, za 8 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 32 do 38, na jugu do 40 °C.

Odgođen koncert Šejle Zonić zbog tragične saobraćajne nesreće

Odgođen koncert Šejle Zonić zbog tragične saobraćajne nesreće

U Sarajevu sunčano i vruće. Dnevna temperatura zraka oko 34 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne. Vrućina i natprosječne temperature zraka remetiće opštu sliku tokom cijelog dana. Preporučljivo je maksimalno reducirati boravak na otvorenom i izlaganje jačim naporima. Planirane aktivnosti trebalo bi provoditi u jutarnjim satima, poželjno je ne pretjerivati sa odijevanjem i konzumirati dovoljno tečnosti. U noćnim satima mogući su problemi sa snom, usljed nedostatka svježine.

Objavljena je prognoza do četvrtka:

U ponedjeljak 12.08.2024., sunčano i vruće. Vjetar u Hercegovini slab do umjeren jugozapadni, a u Bosni istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 40 °C.

U utorak 13.08.2024., sunčano i vruće uz malu oblačnost. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 40, lokalno na jugu i sjeveru zemlje do 42 °C.

Prvo će biti pakleno, a onda stiže ogromna promjena: ‘Moguće su oluje, obilni pljuskovi, grad...‘

Prvo će biti pakleno, a onda stiže ogromna promjena: ‘Moguće su oluje, obilni pljuskovi, grad...‘

U srijedu 14.08.2024., sunčano i vruće. Poslije podne umjeren porast naoblake u Bosni može usloviti lokalne pljuskove. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 35 do 41 °C.

U četvrtak 15.08.2024., sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u višim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 38, na jugu i sjeveru zemlje do 40 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorošloškog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije