BiH nije podržala Kosovo da uđe u Interpol: Mektić kazao zašto nije glasao "za"

Radiosarajevo.ba
BiH nije podržala Kosovo da uđe u Interpol: Mektić kazao zašto nije glasao "za"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić

Generalna skupština Interpola jučer nije podržala zahtjev Kosova za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji, a podršku ovoj državi, između ostalih, nije dala ni Bosna i Hercegovina.

Ministar sigurnosti naše zemlje Dragan Mektić odbio je glasati za.

Na novinarsko pitanje zašto, za BN TV, odgovorio je sljedeće: ''Mnogo je zemalja učestvovalo u raspravi da Kosovo bude primljeno u Interpol i zaista do kraja je bilo neizvjesno kakav će ishod biti. Na kraju, kada se glasalo, vidjelo se da Kosovo nema potrebnu većinu za prijem u Interpol. Nakon toga, bilo je ponovljeno glasanje gdje je potvrđeno da Kosovo nema većinu. Što se tiče delegacije BiH, mogu otvoreno da kažem da sam glasao protiv prijema, iz nekoliko razloga. Prije svega jer BiH nije priznala Kosovo kao državu i što Kosovo nije član Ujedinjenih nacija. I sve do onog momenta dok Beograd i Priština ne urede svoje odnose BiH će imati ovakav stav'', kazao je ministar Mektić.

Mi vas podsjećamo da je ministar policije RS-a Dragan Lukač prije sedam dana Mektiću  poslao pismo u kojem je izričito tražio da Mektić glasa protiv.

Lukač je u pismu naveo da je "Kosovo shodno međunarodnom pravu i Rezoluciji 1444 Savjeta bezbjednosti UN-a sastavni dio Srbije koji se nalazi pod privremenom međunarodnom upravom Ujedinjenih nacija. Kosovo nije članica UN-a, niti ima status posmatrača u Generalnoj skupštini UN-a.Lukač podsjeća Mektića da BiH nije razmatrala niti priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova".

Lukač u pismu, poziva Mektića da ukoliko dođe do glasanja o prijemu tzv. Kosova u članstvo Interpola, da on i bh. delegacija glasaju za "neprihvatanje". Također, Lukač je Mektiću poručio da bi svaki drugi vid glasanja, u smislu suzdržanosti ili glasanja za prijem, predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i svrstavanje BiH u red zemalja koje podržavaju tzv. nezavisnost samoproglašenog Kosova, te bi dovelo do nesagledivih negativnih posljedica u odnosima BiH i Srbije, što nije strateški cilj BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije