Saznajemo / BiH neće nabaviti borbene helikoptere Super Puma, jer para nema

14. 08. 2018. u 07:36:00 K. S.

Shares: 314

Bosna i Hercegovina neće kupiti 12 borbenih helikoptera Eurocopter Super Puma jer novca za tako nešto nema, iako je Vijeće ministara BiH još u decembru 2015. godine planiralo izdvojiti 300 miliona maraka za ovaj posao.

Oružane snage BiH imaju gotovo zanemarive zračne jedinice, uključujući pet Bell UH-1 “Huey” američkih helikoptera, devet Aérospatiale Gazelle i nekoliko starih sovjetskih transportnih helikoptera Mi-8.

Letjelice smo uglavnom dobijali kao donacije od drugih zemalja, pa se nabavka 12 novih Super Puma helikoptera nametala kao potreba za obnovom zračnih snaga.

U tu svrhu na 37. sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 30. decembra 2015. godine donesena je odluka o planu nabavke 12 borbenih helikoptera u periodu 2016. - 2025. godina.

Letjelica Super Puma je višenamjenski borbeni i transportni helikopter kojeg zajedno proizvode  Aérospatiale, Eurocopter i Airbus Helicopters.  Prema dostupnim podacima, cijena jednog helikoptera iznosi oko 12,5 miliona eura.

Kako Radiosarajevo.ba sazanje, od tog projekta se odustalo, jer para nema.

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine kazali su za naš portal da nisu osigurana sredstva.

Zbog finansijskih ograničenja, u 2017. godini pokrenut je projekat za nabavku helikoptera u iznosu od 65.000.000 KM. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 125. sjednici održanoj 22. decembra 2017. godine donijelo Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo obrane i Oružane snaga Bosne i Hercegovine”, rekli su u Ministarstvu odbrane BiH.

Odlučeno je da se nabave dva helikoptera uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država i to u periodu 2018. - 2012. godina.

Helikopteri će nas koštati 6,2 miliona KM, a SAD bi trebale donirati pet miliona dolara za program vojne pomoći, odnosno opremanja i obuke.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA