BiH izašla iz crvenog upozorenja: Meteorolozi najavili osvježenje, evo kada stiže

2
Radiosarajevo.ba
BiH izašla iz crvenog upozorenja: Meteorolozi najavili osvježenje, evo kada stiže
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Visoke temperature u Sarajevu
Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 16; Sokolac 17; Bugojno, Grude, Ivan-sedlo, Jajce, Srebrenica 21; Tuzla, Zenica, Zvornik 22; Drvar, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo, Široki Brijeg 23; Banja Luka, Livno, Mostar 24; Bihać, Trebinje 25; Bijeljina 26 stepeni; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 943 hPa, za 1 hPa je viši od normalnog i lagano opada.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne u Bosni se očekuju pljuskovi i grmljavina. Lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim udarima vjetra i gradom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 30 do 36, na jugu do 38 °C.

U Sarajevu umjereno oblačno vrijeme. Poslije podne je moguć lokalni pljusak. Dnevna temperatura oko 34 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Slično kao i proteklog dana, uz nepovoljne biometeorološke prilike. Većina populacije bi trebala biti opreznija i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih i djece. Prilikom boravka na otvorenom neophodno je lagano se odjenuti, reducirati izlaganje suncu zbog visokih vrijednosti UV indeksa, planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima. Uz rekordno visoke temperature za ovaj period godine, problem će predstavljati i nedostatak svježine u noći. Poželjno je pratiti izvještaje i preporuke nadležnih službi.

Objavljena je prognoza za oba dana vikenda i prva dva dana naredne sedmice:

U subotu 26.06.2021., sunčano uz umjerenu oblačnost. Poslije podne u centralnim i istočnim područjima Bosne su mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 26 do 31, na jugu od 32 do 36 °C.

U nedjelju 27.06.2021., sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 27 do 32, na jugu do 36 °C.

U ponedjeljak 28.06.2021., sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 38 °C.

U utorak 29.06.2021., sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna 33 do 39 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

BiH izašla iz crvenog meteoalarma

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je jučer bio crveni meteoalarm zbog vrhunca toplinskog vala.

Već sedam dana u Bosni i Hercegovini mjere se izuzetno visoke temperature zraka.

Na većini meteoroloških stanica maksimumi su bili iznad 30 stepeni, a protekla dva dana registrirane su i rekordne vrijednosti.

Koliko je ovaj toplinski val potencijalno opasan, pokazuje činjenica da već dva dana na meteorološkim stanicama Sarajevo, Bugojno i Gradačac temperature prelaze rekordne vrijednosti, koje datiraju iz 2003., 2006. i 2012. godine.

U ovom trenutku BiH u je žutom i narandžastom meteoalarmu, tvrde iz FHMZ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije