Diplomatija / BiH i Republika Sjeverna Makedonija jačaju ekonomsku saradnju

26. 02. 2019. u 17:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas na sjednici Prijedlog sporazuma o ekonomskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, kojim se jačaju bilateralne veze.

Zaključivanjem sporazuma dvije države žele ojačati ekonomske veze te stvoriti mogućnosti za bolju saradnju privrednih subjekata i zajednički pristup trećim tržištima.

Intenziviranje ekonomske saradnje bi u konačnici trebalo doprinijeti rastu nacionalnih ekonomija i povećanju robne razmjene dviju država.

Za ostvarivanje tih ciljeva definirane su različite aktivnosti, usmjerene, između ostalog, na jačanje saradnje vladinih i nevladinih institucija te kontakata između privrednika i njihovog učešća na međunarodnim izložbama i sajmovima, osnivanje zajedničkih ulaganja, intenziviranje saradnje na međunarodnom nivou u vezi s pitanjima od zajedničkog interesa.

Prijedlog sporazuma sa izvještajem o pregovorima bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

NEMA KOMENTARA