Večernji presjek: BiH dobila treći najpogođeniji grad koronom

Radiosarajevo.ba
Večernji presjek: BiH dobila treći najpogođeniji grad koronom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Bosna i Hercegovina samo u nedjelju je imala 37 novih slučajeva koronavirusa.

Samo u Tešnju je zaraženo novih 13 osoba.Iako se činilo da se situacija u Tešnju polako smiruje, ova općina je postala treći najpogođeniji grad koronavirusom u BiH.

Do sada je najviše potvrđenih slučajeva u Banjoj Luci (619), zatim u Maglaju (146).

U Tešnju je trenutno 108 osoba zaraženo ovim opasnim virusom. Tešanj je na listi pretekao Čitluk (96). 

Podsjetimo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo pozvao je danas građane da smanje kretanje i poštuju sve naložene mjere poput nošenja maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom ako nije moguće održavanje fizičke distance od dva metra.

"Zbog pojave novih slučajeva zaraze ovim virusom u drugim kantonima Federacije BiH, ali i ostalim dijelovima BiH, Štab preporučuje stanovnicima našeg kantona da smanje kretanje, posebno da izbjegavaju mjesta većih okupljanja, kao i da u slučaju potrebe za putovanjem obavezno poštuju preporučene mjere. Posebno naglašavaju rizik putovanja u područja gdje su registrirani novi slučajevi zaraze", poručeno je iz Kriznog štaba Ministasrtva zdravstva KS.

S druge strane, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da je zadovoljan ponašanjem građana tokom pandemije koronavirusa.

Šeranić je rekao da su građani shvatili ozbiljnost preporučenih mjera i da su se uzorno ponašali.

"Nije bilo ni za očekivati da poslije nekih mjesec i po opet imamo tako striktno poštovanje mjera. Јednostavno ljudi se i zasite svega toga i dešavaju se stvari u regionu koje morate da ispratite", rekao je Šeranić, dodavši da nova žarišta nisu ništa novo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije