Turković u Beču / BiH daje 2,1 milion KM za obnovu dvorca "Terramare"

26. 09. 2020. u 15:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 44

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković je posjetila nekadašnju rezidenciju u Beču sa bh. ambasadorom BiH u Republici Austriji Kemalom Kozarićem.

Rezidencija je u vlasništvu BiH, a njena rekonstrukcija je planirana u naredne dvije godine.

Radi se o prelijepom objektu izuzetne vrijednosti, smještenom u rezidencijalnom dijelu 17. Bečkog okruga, koji je izgrađen 1868. godine i do 1993. godine služio kao rezidencija bivše SFRJ.

U objektu, poznatom i pod nazivom "dvorac Terramare", od 1993. do 2014. godine je bila smještena Ambasada Republike Hrvatske.

Savezni ured za zaštitu spomenika Republike Austrije je objekat stavio pod zaštitu, kao objekat od historijskog, kulturnog i javnog značaja.

Turković je tokom posjete kazala da je ovaj objekat od izuzetne važnosti za našu zemlju, čija se obnova i stavljanje u funkciju, nakon što je okončan proces uknjiženja na Bosnu i Hercegovinu, očekuje u narednom periodu.

Rekonstrukcija objekta bi trebala početi nakon što se završe sva ispitivanja i dostavi konačni izvještaj o stanju objekta.

Istakla je važnu činjenicu da je Vijeće ministara BiH 14. jula ove godine donijelo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta kapitalnih ulaganja – Rekonstrukcija i opremanje objekta za diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u Beču, procijenjene ukupne vrijednosti 2,1 milion maraka.

Projekat, čiji je završetak planiran do 2022. godine, bit će finansiran iz sredstava uplaćenih na osnovu Odluke o pokretanju prodaje objekata diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ za koju ne postoji zainteresiranost nijedne države nasljednice bivše SFRJ.

Turković je kazala da Bosna i Hercegovina mora više pažnje posvetiti imovini zemlje koja se nalazi u inostranstvu, posebno nekretninama koje se nalaze u zemljama u svijetu, u kojima naša zemlja nema svoja diplomatsko-konzularna predstavništva.

Rekonstrukcija u naredne dvije godine.

NEMA KOMENTARA