BiH četvrta u svijetu po smrtnosti od koronavirusa

Radiosarajevo.ba
BiH četvrta u svijetu po smrtnosti od koronavirusa
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo danas

Po broju preminulih u odnosu na milion stanovnika, Bosna i Hercegovina je na zastrašujućem četvrtom mjestu u svijetu.

Ovaj šokantan podatak objavljen je prvog dana 2021. godine na stranici worldometers.info, na kojoj svjetske statističke podatke iz različitih oblasti života u realnom vremenu objavljuje neovisni tim istraživača, programera i volontera.

Koliko su ti podaci pouzdani svjedoči činjenica da se na statistiku worldometers.info oslanjaju vlada Velike Britanije, američki univerzitet John Hopkins, kao i svjetski mediji Financial Times, The New York Times, BBC i drugi.

Prema posljednjim podacima u vezi s pandemijom koronavirusa, na popisu od 218 država BiH je četvrta sa 1.249 mrtvih na milion stanovnika.

Gori od nas su Slovenija, Belgija i San Marino. Slovenija bilježi 1.365 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, prenosi večernji.ba.

Kada je riječ o drugim državama bivše Jugoslavije, iza nas su Sjeverna Makedonija sa 1.214, Crna Gora sa 1.097, Hrvatska sa 1.008 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Mnogo bolja situacija je u Albaniji, koja ima 415 preminulih, te u Srbiji sa 381 preminulim na milion stanovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije