Bičakčić: Veće cijene električne energije u svijetu su prilika za Bosnu i Hercegovinu

A. L.
Bičakčić: Veće cijene električne energije u svijetu su prilika za Bosnu i Hercegovinu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Edhem Bičakčić

Skok cijena električne energije na europskom i svjetskom tržištu je velika razvojna šansa za Bosnu i Hercegovinu, kazao je novinarima, na marginama Energetskog samita 2022., Edhem Bičakčić, predsjednik Udruženja elektoenergetičara Bosne i Hercegovine.

Bičakčić smatra da naša država može izdržati obaveze iz energetske tranzicije koje je preuzela kada je u pitanju reforma energetskog sektora.

"Može jer raspolaže potencijalima za obnovljivu energiju. Bogati smo s vodom, suncem i sa vjetrom. Potrebno je samo prići ozbiljnijoj izgradnji objekata obnovljive energije, a resursi postoje, postoje i ljudski resursi. Finsije će doći same po sebi, svi su ovdje podvukli da kapital nije problem", naveo je Bičakčić.

Bećirović se sastao sa Guliyevim: Razgovarali o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Bećirović se sastao sa Guliyevim: Razgovarali o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Mora se dopuniti zakonska regulativa koja ne postoji, dodaje on.

Kada je u pitanju problem s rudnicima, smatra da to trebaju iznijeti entitetske vlade.

"Rješenje je u primjeni tržištnog pristupa u prodaji električne energije, jer sada po nekoj socijalnoj cijeni po domaćinstvima krije se mnogo toga što bi trebalo pravičnije raspodijeliti".

Kaže da naša zemlja može iskoristiti veliki skok cijena električne energije na europskom i svjetskom tržištu.

"Sada je svaki novi proizvodni objekat isplativ u vrlo kratkom roku i ovo je šansa koju BiH itekako može dobro iskoristiti", kazao je Bičakćić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije