BHRT slavi 78 godina postojanja

2
Radiosarajevo.ba
BHRT slavi 78 godina postojanja
Print Screen / BHRT

Na današnji dan prije 78 godina počelo je emitiranje radio programa u Bosni i Hercegovini.

To je bila prva radio stanica u Bosni i Hercegovini. I danas se 10. april obilježava kao dan Radio-televizije Bosne i Hercegovine, koja je pravni slijednik nekadašnje RTV Sarajevo.

Desetog aprila 1945. godine, četiri dana nakon što je Sarajevo oslobođeno od okupatora, uz pomoć zarobljene njemačke radio stanice, prvi put se oglasio Radio Sarajevo.

U Hrvatskoj se namnožile opasne zmije: "Baš su velike, svako malo ih vidim"

U Hrvatskoj se namnožile opasne zmije: "Baš su velike, svako malo ih vidim"

"Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo", prve su riječi koje je u eter izgovorio Đorđe Lukić Cigo, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva, koji je popravio uništenu radijsku opremu koju su za sobom ostavili okupatori.

"Ova godišnjica značajan je datum u historiji bosanskohercegovačkog novinarstva i razvoja elektronskih medija. Radio Sarajevo, čiju tradiciju danas baštine Radio i Televizija Bosne i Hercegovine bio je početak razvoja elektronskih medija i funkcije Javnog servisa u Bosni i Hercegovini", navode na svojoj zvaničnoj stranici BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije