BHRT: RTRS nam duguje više od 75 miliona KM, od 2017. nisu uplatili ni marku

7
Radiosarajevo.ba
BHRT: RTRS nam duguje više od 75 miliona KM, od 2017. nisu uplatili ni marku
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / RTV Dom u Sarajevu

Upravni odbor BHRT-a uputio je pismo domaćim vlastima i međunarodnim organizacijama povodom teške finansijske situacije u kojoj će se naći Radiotelevizija BiH zbog nepotpisivanja ugovora o naplati RTV takse na području Federacije BiH.

Navodi se da je neizvjestan i dosadašnji prihod od naplate RTV takse, ali i da sa takvim prihodom RTV BiH gomila gubitke i ne može ni minimalno finansirati svoje programske obaveze.

Ugovor sa Elektroprivredom BiH, o prikupljanju RTV takse uz račune za isporučenu električnu energiju, ističe posljednjeg dana ove godine, te rukovodstvo BHRT-a traži da se u novom ugovoru implementira raspodjela prihoda zasnovana na Zakonu o sistemu JRTV sistema u BiH.

Preminuo stand-up komičar Bob Newhart

Preminuo stand-up komičar Bob Newhart

O tome, kako ističu, još nema dogovora, a po tom modelu, BHRT-u bi trebalo pripasti 75 posto od prikupljene takse u Federaciji.

S druge strane, dug RTRS-a prema BHRT-u premašuje 75 miliona KM, što predstavlja razliku naplaćene u odnosu na pripadajuću taksu, koja je trebala biti uplaćena BHRT-u. Radio-televizija Federacije BiH duguje BHRT-u oko 15 miliona za pružene usluge.

"RTRS u potpunosti ignoriše zakonsku obavezu raspodjele prihoda od prikupljene RTV takse, i od sredine 2017. godine na račun BHRT-a nije uplatio ni jednu konvertibilnu marku. RTV taksa u Federaciji BiH naplaćuje se samo na prostoru na kojem JP EP BiH vrši naplatu isporučene električne energije", ističu iz BHRT-a i dodaju da BHRT nema uticaja na prikupljanje prihoda, jer to nadležnost entitetskih servisa.

Također, rečeno je da poseban problem predstavlja fluktuacija kadrova. Dvije trećine zaposlenih, koje čine tehničko osoblje i snimatelje, plaćeni su ispod 800 KM mjesečno. Novinarski kadrovi zarađuju nešto iznad prosjeka u Federaciji što dovodi do odljeva kadrova.

Upravni odbor i Manadžement BHRT-a pozivaju domaće vlasti i međunarodnu zajednicu da se trajno riješi finasiranje javnih RTV servisa u skladu sa preporukama EU budući da, kako kažu, prijeti opasnost da BiH ostane bez javnog televizijskog servisa koji pokriva cijelu zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije