BHAAAS: Mjesto susreta naučnika i eksperata iz zemlje i dijaspore

Fena
BHAAAS: Mjesto susreta naučnika i eksperata iz zemlje i dijaspore
Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) već deset godina organizira konferenciju Dani BHAAAS na kojoj se susreću naučnici i eksperti iz bh. dijaspore s kolegama iz matične države, saopćila je ta akademija.

BHAAAS dovodi vrhunske stručnjake bh. porijekla koji rade na prestižnim institucijama u Americi, Kanadi i širom svijeta te im pruža priliku da znanje i stručnost podijele s kolegama i studentima u BiH.

Ove godine, konferencija se održava na Jahorini od 21. do 24. juna.

Konferenciju su danas posjetili neki od najvećih domaćih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti hirurgije, pedijatrije, porodične medicine, onkologije, neurohirurgije, kardiovaskularne hirurgije i plastične hirurgije.

Na simpoziju o karcinomu dojke, koji je vodila priznata onkološka hirurginja i svjetski poznata specijalistica za karcinom dojke Lejla Hadžikadić Gušić, govorilo se o novim saznanjima u navedenim oblastima i primijenjenim metodama u radu sa pacijentima.

"Na simpoziju su se izdvojile dvije glavne tematske oblasti poput multidisciplinarne diskusije i najnovijih smjernica u onkologiji za karcinome dojke. Čula sam jako dobra predavanja i upoznala sjajne kolege iz BiH. Nadam se da će ova konferencija pridonijeti njihovom budućem radu jer sam se uvjerila da BiH ima odlične doktore, ali da im nedostaje bolji sistem kako bi njihova stručnost bila još bolje iskorištena", kazala je Lejla Hadžikadić Gušić.

Dodala je da je “pored razmjene iskustava i znanja, ovaj simpozij otvorio nove kanale diskusije te potaknuo međusobnu saradnju s ciljem usavršavanja dijagnostike i liječenja karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini”.

Simpozij hirurgije i neurohirurgije vodili su ugledni stručnjaci Ibrahim Omerhodžić (Sarajevo, BiH/ BHAAAS), Kenan Arnautović (Memphis, USA/BHAAAS), a bio je namijenjen neurohirurzima i spinalnim hirurzima, kao i drugim stručnjacima srodnih specijalnosti.

Internacionalni simpozij iz kardiovaskularne hirurgije su vodili Muhamed Djedović (Sarajevo, BiH/BHAAAS), Emir Mujanović (Tuzla, BiH), Mensur Šunje (Chicago, IL), dok su za Internacionalni simpozij iz porodične medicine bili zaduženi Melida Hasanagić (Mostar, BiH/BHAAAS) i Eldina Nizamić Vajzović (Bellevue, WA/BHAAAS).

Bivši predsjednik BHAAAS-a Esad Boš̌kailo (Phoenix, AZ/BHAAAS) i aktuelna predsjednica Nirvana Pištoljević (New York, NY/BHAAAS) imali su veoma zanimljivo predavanje iz psihijatrije i psihologije o uticaju interneta na dječiji razvoj te svim opasnostima koje nose novi mediji.

"Psihijatrija i psihologija su teme koje su zastupljene na svim Danima BHAAAS i gotovo svake godine ostanem zapanjen znanjem koje imaju psihijatri u BiH, međutim, praktični dio je nešto što nedostaje. Stoga se trudimo da im prenesemo praktična iskustva iz SAD", kazao je Boškailo.

"Veliko zanimanje privukla je tema o opasnosti korišćenja interneta za djecu. Ovom prilikom bih dao savjet roditeljima - nemojte djeci zabranjivati korišćenje interneta, samo više vodite računa šta i koliko gledaju na internetu. Ako dijete koristi kompjuter sat vremena, isto toliko vremena neka provede na igralištu s drugom djecom", dodao je.

Subota je bila i dan plastične hirurgije, pa je na konferenciji predavanje održala hirurginja Mahira Tanović (New York, NY/BHAAAS). Tema je bila hirurgija ruke.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije