Bh. političare nakon odmora čeka puno posla: Da li su dorasli zadatku?

10
Radiosarajevo.ba
Bh. političare nakon odmora čeka puno posla:  Da li su dorasli zadatku?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Sredinom augusta kad su političari i institucije vlasti uglavnom na odmoru, Vlada bh. entiteta Rs dala je saglasnost na Nacrt zakona o dopunama Zakona o komunikacijama Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112.

Uvođenje ovog broja jedna je od reformi na koju se čeka godinama i jedan od preduvjeta za dobijanje novca Evropske unije iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Po povratku s odmora, vlasti čekaju i dalje neriješeni zakoni, ali i mijenjanje onih usvojenih jer, tvrde u Transparency Internationalu, niti su zabilježeni pozitivni pomaci, niti se ti zakoni primjenjuju.

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Plan reformi treba se dostaviti Evropskoj komisiji do kraja augusta. Informacija iz medija koja ulijeva nadu da novac možda i nije izgubljen.

Uredba evropskih institucija o uspostavljanju instrumenta za reforme i rast za Zapadni Balkan stupila je na snagu 24. maja od kada je počeo teći rok od tri mjeseca za podnošenje liste mjera koje je potrebno ispuniti.

Ipak, oni koji čine vlast na državnom nivou jasno ukazuju na to da je Bosna i Hercegovina sve rokove davno probila, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije