BH novinari: MUP RS-a mora hitno istražiti napad na ekipu BN televizije

0
Radiosarajevo.ba
BH novinari: MUP RS-a mora hitno istražiti napad na ekipu BN televizije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Arhiv

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju jučerašnji verbalni napad na ekipu BN televizije u Banjoj Luci i zahtijevaju od MUP-a Republike Srpske da hitno istraže ovaj slučaj i pronađu počinioca.

"Prilikom snimanja ankete u centru grada, ekipi BN televizije prišao je nepoznati muškarac i uz psovke i provokacije počeo da ih vrijeđa, govoreći im da 'primaju američke pare'. Snimatelj BN-a je cijeli incident zabilježio kamerom, a snimak je uz prijavu napada predat policiji. Slučaj je prijavljen i Liniji za pomoć novinarima.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima naglašavaju da su ovakvi verbalni napadi građana na novinare direktna posljedica izjava najviših političkih zvaničnika u Republici Srpskoj, među kojima prednjači predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, koji medije redovno optužuje da su strani plaćenici, špijuni i da ih finansiraju pojedine ambasade, kao i da rade na 'rušenju' RS-a.

Aktivisti SNSD-a prijetili pa napali novinara BN televizije: "Drž' se dobro ako uslikaš!"

Aktivisti SNSD-a prijetili pa napali novinara BN televizije: "Drž' se dobro ako uslikaš!"

Ovakve izjave političara kreiraju izrazito neprijateljski ambijent prema novinarima i medijima u javnosti, a mnogi građani, povodeći se za javno izrečenim stavovima političara, smatraju da mogu nekažnjeno napadati novinare/ke i ugrožavati njihovu sigurnost dok rade na terenu.

Još jednom ističemo da su verbalni i fizički napadi na novinare neprihvatljivi i da nadležne institucije, prvenstveno policija i tužilaštva, moraju efikasno raditi na sankcionisanju počinilaca u skladu sa zakonom.

Ne smijemo dozvoliti da 'obračunavanje' sa novinarima na ulici postane praksa, kao ni da političari otvoreno stavljaju mete na pojedine novinare i medije čija im urednička politika ne odgovara", saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja/Udruge BH novinari i Linije za pomoć novinarima .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije