Opozicija i BN Televizija: Dodik iznosi neistine

Radiosarajevo.ba
Opozicija i BN Televizija: Dodik iznosi neistine


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i predstavnici opozicije nastavili su i danas medijska „prepucavanja“, pri čemu Dodik i dalje ostaje pri tvrdnji o deset miliona KM koje je „nekakav centar moći iz inostranstva ubacio“ u RS da bi ga srušio i stoga najavljuje i donošenje „američkog zakona“ o nevladnim organizacijama.

„Veoma je važno u kriznim vremenima ne ući u određenu destrukciju“, tvrdi Dodik i opet optužuje opoziciju da stvara „uvjerenje da je vlast kriminalna“. „Naravno da ima vidova korupcije. Ja ih ne znam, ali imam povjerenje u nadležne organe.“

„Očigledno je da postoji pojačana aktivnost nevladinog sektora i to svako vidi. Postoji pritisak i na vaše redakcije da se objavljuje nevladin sektor više nego što se objavljuju zvanični stavovi“, naveo je Dodik u izjavi medijima i dodao da tu priču o 10 miliona nije on saopćio, već je samo odgovorio na pitanje nekih medija. Ipak, kako je javila novinska agencija Fena, on ostaje pri stavu da će se "sve to intenzivirati" i smatra da je vrijeme da RS „donese određene propise da bi se regulirao rad nevladinog sektora, da jasno prikažu izvještaje o donacijama, utrošku sredstava i urađenim projektima“. 

Nakon što su ga SDS i PDP optužili za iznošenje neistina o svima koji se njemu ne sviđaju, a koje etiketira kao izdajnike i plaćenike, Dodik je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci uzvratio optužbama da SDS „još godinama neće imati pravo da priča o kriminalu, budući da su planetarno poznati po tome šta su uradili i kakav kriminal provode“.


Pozvao je SDS da podnese prijavu za sve sumnje, a ne da stalno pričaju o kriminalu ili korupciji: „Obećali su ljudima da će ih nakon lokalnih izbora zaposliti, a gdje su radna mjesta? To su pitanja na koja treba da odgovaraju, a ne da bježe“, ustvrdio je on i dodao da ove međusobne optužbe ipak nisu dobre, jer RS mora da očuva, prije svega, političku stabilnost.

Istovremeno, dodao je da je nezadovoljan pričom da je postignut sporazum o priznjanju krivice koje je postiglo Specijalno tužilaštvo RS-a s vlasnikom jednog banjalučkog kafića, osumnjičenog za organiziranje prostitucije i krivična djela nedozvoljenog kockanja, a koji će, tvrdi Dodik, vjerovatno, sada dobiti šest mjeseci uvjetne kazne. Dodao je da treba rigorozno pooštriti kaznenu politiku.

A zbog Dodikovih teza danas su se oglasili i PDP te Demokratska partija. Jučer se, podsjećamo, javio i lider SDS-a Mladen Bosić. Sve tri partije saglasne su u tome da „Dodika više niko ne doživljava kao ozbiljnog političara“, a napad na medije ocijenili kao „nastavak straha od objavljivanja istine o njemu i njegovom režimu“. Također je istaknuto kako, "umjesto da RS i sve njene građane, kulturno i ozbiljno na svakom mjestu predstavlja, on sve češće javno izgovara uvrede, psovke i primitivnosti neprimjerene jednom uličaru, a kamoli jednom izabranom predsjedniku“.

Reagiranje BN Televizije

Sinoć, 3 januara, oglasio se i uređivački kolegij televizije BN koja „najoštrije osuđuje i demantuje kvalifikacije koje je iznio gospodin Dodik“. Ocijenili su Dodikove navode kao zlonamjerne i tendenciozne, a sve u cilju omalovažavanja njihovog medija i njegovog kredibilteta.

Podsjećanja radi, Dodik je za novinsku agenciju Srna istaknuo kako strane sile šalju novac u RS kako bi se spremilo „neko proljeće“ i u ovom entitetu, a sve je ilustrovao primjerom BN televizije koja ima, kako je rekao, „dekadentnu ulogu plaćenika“: „Televizija BN je postala informativni centar stranaca u RS i očigledno spinuje stvari na način da ono što mi iz vlasti kažemo tumače posprdno ili na neki drugi način kojim bi se nešto rušilo u Srpskoj. Kada god netko iz vlasti da izjavu poziva se oporbeni lider da bi se pariralo.”

„Ovakav stav gospodina Dodika je direktan napad na slobodno izvještavanje BN televizije", odgovorila je redakcija, "i pokušaj miješanja u uređivačku politiku naše kuće. BN televizija poručuje kako domaćim, tako i stranim faktorima da neće dopustiti bilo kakav uticaj na naš profesionalni rad. Najmjerodovaniju ocjenu daju nam naši gledaoci, što potvrđuje i činjenica da je BN televizija već duže vrijeme najgledanija TV stanica u RS, uključujući i naš informativni program.“

Podršku su im uputila i novinarska udruženja iz RS i BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije