Bh. ministrica na sjednici WHO: "Zahvaljujući vama, BiH je dobro odgovorila"

Radiosarajevo.ba
Bh. ministrica na sjednici WHO: "Zahvaljujući vama, BiH je dobro odgovorila"
Foto: MCP / Ministrica na online sjednici

Svjetska zdravstvena skupština je tijelo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje donosi odluke. Zdravstvena skupština održava se svake godine u maju, u Genevi.

Zbog aktualne pandemije COVID-19, sedamdeset i treće zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine organizirano je virtualno. U ime Bosne i Hercegovine u radu ovog tijela je učestvovala ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Čelnica naše delegacije na 73. zasjedanju Skupštine se obratila delegatima izjavom u kojoj je poručila da su "zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini koordinirano realizirale aktivnosti nadzora koje su odgovor na novonastale prilike u vezi sa pandemijom".

"Mjere su realizirane sukladno preporukama i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, te da je zahvaljujući upravo pridržavanju tih smjernica dosadašnji odgovor zdravstvenih institucija u BiH zadovoljavajući. Bosna i Hercegovina je snažno opredijeljena za dalje jačanje zdravstvenih kapaciteta što će doprinijeti sprječavanju prekograničnih prijetnji po zdravlje ljudi u budućnosti", kazala je ona.

Kako je saopćeno iz Ministarstva, Gudeljević se zahvalila WHO i svim državama učesnicama na nesebičnoj stručnoj i tehničkoj potpori koju su pružile Bosni i Hercegovini u teškim danima pandemije.

Konačno, na kraju Konferencije je usvojena predložena Rezolucija „Odgovor na COVID– 19“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije