Bh. meteorolog o tome kakva nas zima očekuje i kako zapravo 'čitati' sezonsku prognozu

6
Radiosarajevo.ba
Bh. meteorolog o tome kakva nas zima očekuje i kako zapravo 'čitati' sezonsku prognozu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

"Skoro svi prognozni modeli saglasni su kada je prognoza za predstojeću zimu u pitanju. Ukazuju na topliju i sušniju zimu. Međutim, ova prognoza tiče se prosječnih stanja za cijelu sezonu, pa se može protumačiti na pogrešan način. Evo nekoliko smjernica kako tumačiti sezonsku prognozu."

Riječi su ovo Bakira Krajinovića, bh. meteorologa koji objašnjava kako "ono što smo zabilježili na meteorološkim stanicama definiše našu klimu".

"Više od 130 godina mjerenja daje jasnu sliku kakve zime smo imali, i na kakvu zimu moramo biti spremni. U pogledu temperatura prosjek za decembar samo je na Bjelašnici, Ivan-sedlu i Bugojnu u minusu. Od -4,9 do -0,4 ˚C, na drugim stanicama prosjek se kreće od 0,5 do 6,2 ˚C.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Nedim Sladić dao prognozu za zimu i otkrio hoće li biti snijega: "Ekstremi nas ne smiju iznenaditi"

Nedim Sladić dao prognozu za zimu i otkrio hoće li biti snijega: "Ekstremi nas ne smiju iznenaditi"

Tokom januara (najhladniji mjesec u godini) temperature su niže nego u decembru. Lakše je nabrojati pozitivne prosjeke, Bihać sa 0,3 ˚C, te Stolac i Mostar sa 4,8 ˚C.

Ostale stanice u mreži monitoringa klime imaju negativne srednje januarske temperature od -6,5 do -0,4 ˚C. Februar je nešto topliji od januara, pa su prosjeci ponovo pozitivni, naravno osim na Bjelašnici i Ivan-sedlu (-6,5 ˚C i -0,9 ˚C). Na drugim meteorološkim stanicama februarski prosjeci se kreću od 0,7 ˚C do 6,6 ˚C. Kada pričamo o sezonskoj prognozi mislimo na odstupanja u odnosu na ove prosjeke. Dakle, ove sezone za 1 ili 2 stepena toplije u odnosu na prosjeke", navodi on.

Apsolutne, rekordne temperature su rijetke, ali moramo biti spremni i na te vrijednosti, poručuje meteorolog, istaknuvši kako ih je nemoguće prognozirati, ali ono što znamo da prodori hladnih zračnih masa skoro svake godine donose barem jednu epizodu sa izuzetno hladnim danima, tako očekujemo i ove zime.

"Međutim, prisjetimo se na vrijednosti u nadi da nas ne iznenade. Tokom februara najniža izmjerena iznosi -31,2 ˚C (Bugojno 17.02.1956.), u januaru i decembru rekord je u Livnu za januar (11.01.1967.) rekord iznosi -29,6 ˚C, a za decembar (28.12.1962.) rekord je -26,4 ˚C.

Najniža temperatura ikad zabilježena u Sarajevu izmjerena je davne 1942. godine, tačnije 24. januara, i iznosila je -26,4 ˚C. Na isti datum, 21 godinu kasnije, na Igmanu je zabilježeno -42,5 ˚C i to je najniža temperatura izmjerena na teritoriji Bosne i Hercegovine", poručio je Krajinović.

Dodao je kako je u pogledu padavina slika malo jasnija.

Veliko snježno nevrijeme pogodilo Ameriku: Ovakav snijeg nije viđen 20 godina

Veliko snježno nevrijeme pogodilo Ameriku: Ovakav snijeg nije viđen 20 godina

"Prosjeci za sva tri mjeseca se mogu grupisati u sljedeće razrede od 50 do 100 l/m² u Bosni i od 110 do 160 l/m² u Hercegovini. To su vrijednosti koje se uzimaju kao osnova za prognozu sezonskih padavina. Dakle ove zime očekujemo manje vrijednosti od navedenih referentnih.

Sve navedeno znam da izgleda suviše generalno, ali nema drugog načina da se prezentuje sezonska prognoza.

Dostupni prognozni materijali ukazuju da očekujemo i manje snježnog pokrivača, ali sa tolikom dozom nesigurnosti u rezultat da nije poželjno oslanjati se na ovaj rezultat. Moramo se zadovoljiti izgledima vremena i prognozama za 15 narednih dana koje Federalni hidrometeorološki zavod objavljuje svaki ponedjeljak", poručio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije