Bh. meteorolog koji rijetko griješi: Hoće li nevrijeme zahvatiti i Sarajevo?

5
Radiosarajevo.ba
Bh. meteorolog koji rijetko griješi: Hoće li nevrijeme zahvatiti i Sarajevo?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Olujno nevrijeme pogodilo Sarajevo

Nedim Sladić, bh. meteorolog koji rijetko griješi, dao je prognozu o nevremenu na području Sarajeva - tačnije, da li i ovaj dio Bosne i Hercegovine čeka sličan scenario kao u nekim gradovima.

"Iako se dobro namračilo, bez bojazni smo od nevremena na području Sarajeva.

Povremeno jak istočni i sjeveroistočni vjetar je posljedica blizine lokalnih nestabilnosti koje su zahvatile južne i istočne dijelove Kantona, pogotovo Bjelašnicu, Trebević i Igman gdje su DHMZ-ovi radarski snimci zabilježili pljuskove i grmljavinu, a svježinu zraka i vlagu možemo u gradu upravo sada osjetiti kroz ovaj vjetar.

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

Na današnoj prognozi prognoznog modela ICON i profila vlažnog zraka na 925 i 900 hPa (700 i 900 m) bilo je jasno vidljivo da prizemni slojevi nemaju dovoljnu količinu vlage od Sarajeva i dalje prema sjeveru, budući da se danas glavnina nestabilnosti premjestila nad Hercegovinu kako i visinska ciklona koja diktira nestabilne vremenske prilike iznad naše zemlje je počela odmicati prema Egejskom moru.

Sam sistem se iz istočnog planinskog pojasa premješta u istočnoj i sjeveroistočnoj struji narednih sati, odnosno po struji koja ide južnije od centra grada i usmjerava je prema jugozapadu.

On će se polako gasiti kako i dan bude odmicao svom kraju, a vjetar će kroz narednih sat vremena potpuno oslabjeti", navodi Sladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije