Nedim Sladić: Kada očekujemo prvu trideseticu (i više njih) u 2022. godini

4
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić: Kada očekujemo prvu trideseticu (i više njih) u 2022. godini
Foto: Facebook/Nedim Sladić / Nedim Sladić

Čini se kao da smo se svi zasitili nestabilnog vremena te jedva čekamo "uskočiti" u ljetnu odjeću. Međutim, čini se da ćemo još malo čekati dok ne dođemo do "prve tridesetice u 2022. godini", kako tvrdi mladi bh. meteorolog Nedim Sladić.

"Promjenjivo, tj. uobičajeno majsko vrijeme pratit će nas i u narednom periodu, a najmanje do 10.05. što znači jedno - red sunca, red (konvektivnih) oblaka, i red lokalnih pljuskova, dok će temperature zraka biti uglavnom u granicama prosjeka za 5. mjesec.

Pod utjecajem visinske ciklone sutra te nove visinske doline ponovo prema kraju iduće sedmice bit će nestabilno s pljuskovima praćeni grmljavinom, mjestimično te kratkotrajno i izraženijim, no prostorno i intenzitetom lokalne pljuskove je nezahvalno prognozirati na duže staze, kako u velikoj mjeri na njih utječe količina vlage u srednjim nivoima atmosfere, indeksi nestabilnosti, prethodno prijepodnevno zagrijavanje podloge i temperatura okolnog zraka koja za nastanak većeg uzdizanja i hlađenja zahtjeva veću temperaturnu razliku između temperature podloge i okolnog zraka.

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

Između dva spomenuta perioda, sredina iduće sedmice donosi jačanje grebena i nešto manje vjerovatnoće za pljuskove. Prema sredini mjeseca već nekoliko dana unazad postoje prve naznake jačeg zatopljenja, a vjerovatno do njenog kraja i pojava prvih tridesetica u 2022. godini", poručio je Sladić.

Kako je jedan od njegovih pratioca prokomentarisao da onda slijede "ledeni sveci", meteorolog mu je nepisao:

"Novi mogli bi nas ove godine poštedjeti, baš tada se naziru signali za izraženiji porast temperature zraka".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije