BH-Gas najavio poskupljenje plina

Radiosarajevo.ba
BH-Gas najavio poskupljenje plina
FOTO: Screenshot / Ilustracija

BH-Gas je nakon odluke Nadzornog odbora uputio zahtjev za povećanjem veleprodajne cijene gasa sa 495 na 650 KM za hiljadu kubnih metara, čime je potvrđeno portala Radiosarajevo.ba.

Lančana reakcija: Da li FBiH čeka poskupljenje plina?

Zahtjev je upućen prema resornom Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Federalnom ministarstvu trgovine.

„Nakon toga, zatraženo je dodatno obrazloženje. Predmetno povećanje je isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a slijedom toga došlo je do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa. Ovaj trend povećanja ruske cijene je bio i u dijelu 2016., 2017. i 2018. godine, te je u ovom periodu ruska cijena gasa povećana za čak 100 posto“, pojašnjeno je u saopćenju ove kompanije.

Dodaje se da je BH-Gas od 2017. godine, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije u proteklih 18 mjeseci zadržavao prodajnu cijenu gasa na nivou od 495 KM, čime je kroz poslovanje amortizovao bilo kakvu korekciju cijene gasa naviše.

„Kako se BH-Gas počeo suočavati sa enormnim gubicima na razlici u cijeni između nabavne i prodajne cijene gasa, koji u mjesecu januaru na dnevnoj bazi iznose oko 80.000 KM, to su organi kompanije odlučili podnijeti zahtjev za korekciju veleprodajne cijene gasa prema resornom Ministarstvu. Slijedom navedenog, želimo upoznati javnost da BH-Gas posjeduje sve fakture od 2016. godine pa naovamo, u kojima je evidentiran porast ruske cijene gasa i da posjeduje sve dokaze o racionalnom smanjenju troškova BH-Gasa, čime smo sveli troškove BH-Gasa na iznos od oko 4 posto od ukupne cijene koštanja, što je smatramo najmanji iznos u komparaciji sa ostalim javnim kompanijama“, naglašeno je.

U saopćenju je istaknuto da ukoliko postoje bilo kakve sumnje u kalkulaciju koja je usvojena i proslijeđena prema resornom Ministarstvu, BH-Gas stoji na raspolaganju za provjeru svih gore nabrojanih navoda.

„BH-Gas nema namjeru da kroz cijenu gasa utiče na standard građana, ali s druge strane kako se radi o uvoznom energentu na isti način kao što je nafta i naftni derivati, to smo da bi redovno poslovali morali započeti proceduru korekcije cijene,na što smo i obavezani prema važećim zakonskim propisima. BH-Gas ostaje u obavezi da čim kroz rusku cijenu gasa budemo u prilici da istu smanjimo, to ćemo uraditi na isti način kao što smo u proteklom periodu cijenu gasa u četiri navrata smanjili za 40 posto“, pojasnili su iz Bh-Gasa.

Dodali su da komparacije radi, veleprodajna cijena gasa u Republici Srpskoj je u posljednjih šest mjeseci povećana sa 435 KM na 654 KM za hiljadu kubnih metara, što čini povećanje od preko 50 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije