BiH / Lančana reakcija: Da li FBiH čeka poskupljenje plina?

04. 01. 2019. u 07:28:00 E. Halimić

Shares: 24

Plinska kompanija „Zvornik-stan“ koja je u oktobru prošle godine pod pritiskom vlasti zbog izbora odustala od svog zahtjeva za poskupljenje plina za potrošače u Republici Srpskoj, ipak je dobila dozvolu od Regulatorne komisije za energetiku RS (RERS) i to indikativno svega nekoliko dana prije Nove godine dok je pažnja javnosti bila zaokupljenja pripremama za novogodišnje slavlje.

Prema našim saznanjima, u oktobru prošle godine kompaniji „Zvornik-stan“ sugerirano je da barem privremeno odustanu od svog zahtjeva.

Ali je i tad ovaj plinski operater nezvanično najavio da će isti zahtjev podnijeti u skorijem vremenu, a nakon što se završe postizborna previranja, jer uzimajući u obzir dešavanja na plinskom tržištu u regionu, trenutna cijena plina je neodrživa.

Dnevni red sjednice RERS: Pod tačkom 6. zahtjev za poskupljenje - undefined

FOTO: Screenshot: Dnevni red sjednice RERS: Pod tačkom 6. zahtjev za poskupljenje

Poznato je da BiH koristi ruski plin, koji u našu državu dolazi iz Srbije, a Srbija taj isti plin dobiva iz Bugarske. Prema javno dostupnim informacijama, sve države na ovoj ruti već su povećale cijenu plina, a sad je to učinjeno i u RS. Postavlja se logično pitanje, slijedi li poskupljenje plina i u FBiH?

U Bugarskoj je cijena plina povećana za 13,89 posto od 1. oktobra, navode bugarski mediji.

“Do poskupljenja plina došlo je zbog očekivanog poskupljenja uvezenog (ruskog) plina, višeg kursa američkog dolara u odnosu na bugarski lev”, potvrdio je bugarski plinski regulator.

Mediji ističu da je ovo četvrto uzastopno povećanje cijene prirodnog plina u Bugarskoj od početka 2018., ali i upozoravaju da neće biti posljednje.

Građani Srbije odranije već negoduju zbog poskupljenja energenata, stoga se u ovu sliku idealno uklapa i zahtjev „Zvornik-stana“ za poskupljenje plina za domaćinstva u RS sa 0,67 KM za kubni metar na 0,86 KM.

U zahtjevu dostavljenom RERS-u objašnjeno je da je on podnesen zbog promjene nabavne cijene plina sa 0,43 KM za kubni metar na 0,62 KM.

Odluka RERS-a kojom je odobreno poskupljenje plina za potrošače u RS - undefined

FOTO: Screenshot: Odluka RERS-a kojom je odobreno poskupljenje plina za potrošače u RS

Indikativno je da je uzimajući u obzir odobreno poskupljenje plina za domaćinstva u RS, trenutna cijena u tom entitetu za čak 50 posto viša nego u Federaciji BiH.

Ranija praksa

I ranija praksa poskupljenja u RS ili regionu izazivala je poremećaje u FBiH. Tako je i zahtjev kompanije „Sarajevogas“ iz Lukavice o povećanju cijene transporta plina od Zvornika do Kladnja rezultirao krizom i najavom obustave isporuke plina za FBiH krajem prošle godine. Tu je i najava o povećanju cijene tranzitnog troška kroz Srbiju s dosadašnjih šest miliona KM na 13,2 miliona KM u ovoj godini, a za 2019. na 15 miliona KM.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA