BH-Gas: Hadžialjević svojevoljno pristala da plati više, sad se čudi...

4
Radiosarajevo.ba
BH-Gas: Hadžialjević svojevoljno pristala da plati više, sad se čudi...
Radiosarajevo.ba / Bisera Hadžialjević i Jasmin Salkić

U Sarajevu je danas održana press konferencija direktorice Energoinvesta d.d. Sarajevo Bisere Hadžialjević o problematici snabdijevanja prirodnim gasom u Federaciji BiH.

Hadžialjević je prozvala kompaniju BH-Gas o troškovima kupljenog plina za prethodni period, kao i da čine direktnu materijalnu štetu. 

Kompanija BH-Gas uputila je svoju reakciju koju u nastavku i prenosimo:

"BH-Gas želi da, da svoj komentar na samo jednu izjavu gospođe Hadžialjević sa današnje press konferencije, citiramo:

„Shodno tome, kako je dalje istaknuto, trošak kupljenog plina za januar 2021. godine zbog neprelaska na Turski tok je bio veći za 1.073.227 američkih dolara.

Kada je riječ o trošku kupljenog plina za februar 2021. godine također zbog neprelaska na Turski tok trošak je bio veći za 937.701 američkih dolara.
Za prošli mjesec (mart) taj trošak je bio veći za 987.800 američkih dolara.
Ukupno, FBiH je u prethodna tri mjeseca platila plin skuplje za 2.998.729 američkih dolara zbog transporta Mađarskom rutom, nego što bi tu istu količinu platila da je već od 1. januara 2021. godine prešla na Turski tok. Za mene je taj podatak zaista poražavajući", navela je Hadžialjević.

Onda su reagovali u BH Gasu poručivši da je ovaj izjava pokazatelj do koje mjere ide njeno sljepilo. Naglasili su da oni nisu ništa potpisali po ovom pitanju i pozvali su na reakciju istražnih organa.

"Do koje mjere ide sljepilo gospođe Hadžialjević pokazuje činjenica da je Aneks sa Gazprom Exportom potpisala upravo gđa. Hadžialjević i istim precizirala da za prva tri mjeseca primopredaja gasa će biti upravo na Mađarskoj ruti. Pa ako je to za nju poražavajući podatak onda možete misliti koje je ovo iznenađenje za BH-Gas.

Gđa. Hadžialjević potpisala navedeni Aneks, svojevoljno pristala da plati više, i sada izražava čuđenje na ono što je potpisala. BH-Gas to nije potpisao i molimo sve istražne organe da se pozabave sa ovih 3.000.000 USD na koje je Energoinvest pristao", navodi se u saopćenju koje potpisuje Jasmin Salkić, v.d. direktor BH-Gasa.

Podsjećamo, Hadžialjević je na pres konferenciji istakla da je Uredbom o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede u FBiH iz 2007. za poslove snabdijevanja FBiH registrovan i ovlašten Energoinvest, dok je BH Gas zadužen za transport gasa unutar FBiH do potrošača i održavanje mreže, te mu je izričito zabranjena kupovina ili prodaja gasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije